culinaire zaken .nl |
Soep (tomaten-uien) (een Frans recept uit het einde 19e eeuw) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Makkelijk | Soep | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
7.50 7.50 25 3 |
deciliter deciliter gram stuks |
tomaat (gezeefd) bouillon bloem ui | ||
Voor- berei- ding |
Het originele recept van deze soep stamt uit Frankrijk, de periode zo rond het einde van de 19e eeuw. Overvloedige tomatenoogst werd voor de winter 'geweckt' of als niet geconcentreerde puree ingemaakt. 's Winters werd dan de inhoud van potten en weckflessen dankbaar verwerkt in soepen en sauzen. | |||
Berei- ding |
Pel en snipper de uien en fruit ze in de boter zacht. Bestrooi de uiringen met bloem en fruit opnieuw 2 minuten. Schenk hierbij de bouillon en breng het geheel al roerend aan de kook. Draai de warmtebron laag en leg een deksel schuin op de pan. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Schenk dan de gezeefde tomaten of sugocasa in de pan en laat de soep 10 a 15 minuten zachtjes koken. Proef of nog extra gekruid moet worden en serveer de soep heet. Breng eventueel op smaak met fijn gehakte basilicum en/of geraspte Goudse of Parmezaanse kaas. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 782 KiloJoules 186 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 17 gram 4 gram 6 gram |