culinaire zaken .nl |
Parelhoen met zuurkool (Pintadeau a la Choucroute) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 100 1 100 75 75 2 - - |
kilogram gram deciliter gram gram gram stuks naar smaak naar smaak |
kool (zuur-) boter (room-) wijn (rood) spek (doorregen) rozijn appel (gedroogd) parelhoender peper (wit) zout | ||
Berei- ding |
Peper en zout de jonge vogels (a circa 550 gram) en bak ze aan in 100 gram uitgebruiste, fel hete boter, circa 10 minuten. Plaats ze in de voorverwarmde oven van 210 graden en braad ze in ongeveer 30 minuten mooi bruin en amper gaar. Haal ze uit de oven en uit de braadslee. Blus de braadboter met 1 deciliter wijn, kook los en in (='jus sans plus') of gebruik 2 deciliter vocht en bind lichtelijk met aangemaakt aardappelmeel (='jus lie'). Verrijk 1.5 kilogram wijnzuurkool met 75 gram gewelde gele rozijnen, 75 gram stukjes van geweekte gedroogde appeltjes, 100 gram blokjes van zuurkoolspek (even gekookt en gespoeld). 'Verstop' er de hoenders in; geheel, gehalveerd of gevierendeeld. Overgiet met 1.5 deciliter water. (Alles tot op nu kan lang van te voren gebeuren.) Laat parelhoen en zuurkool 'met elkaar bevriend geraken' onder deksel, in een oven van 180 graden gedurende ongeveer 20 minuten. Serveren met gekookte aardappelen of 'puree met een korstje', en de jus, gecontroleerd op smaak. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2269 KiloJoules 540 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 48 gram 12 gram 12 gram |