culinaire zaken .nl |
Eenpansgerecht met kip en rundvlees (Pot-au-feu) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 03:00 | |
Indelingen | Eenpansgerecht | Vlees | Kip/kalkoen | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 500 350 16 5 4 3 2 2 - - |
stuks gram gram stuks stuks eetlepel stuks stuks eetlepel naar smaak naar smaak |
kip (soep-) runderschenkelvlees meiknol wortel laurier (blad) peterselie (vers) ui prei cognac zout peper | ||
Berei- ding |
Breng in een flinke pan 3 liter water aan de kook. Voeg de kip, de runderschenkel en de laurierbladeren toe aan het kokende water, strooi er wat zout over en laat de bouillon ongeveer 2.5 uur zachtjes trekken. Schuim hem af en toe af. Schrap intussen de wortels en snij ze overlangs in repen. Schil de knolletjes en de uien, snij ze in vieren en laat kleine exemplaren heel. Was de prei zorgvuldig en snij het groene deel weg. Leg de groenten na elkaar in de bouillon, doe eerst de wortels in de pan, dan de knolletjes en de uien en tot slot de prei. Laat de soep koken tot alle groenten gaar zijn. Haal het schenkelvlees met de schuimspaan uit de soep en leg het op een warme schaal. Schep vervolgens de kip eruit, verdeel hem in porties voor een persoon en leg die bij het vlees. Schik er de groenten zoveel mogelijk soort bij soort omheen. Breng de bouillon op smaak met zout en peper en cognac en schenk hem in de soepterrine. Hak de peterselie fijn en strooi die over de bouillon. Op een diep bord wordt wat vlees, kip en groenten gelegd en daarop wordt de bouillon geschonken. Serveer bij dit gerecht in boter gebakken of geroosterd wittebrood en landwijn. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3884 KiloJoules 925 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 35 gram 78 gram 6 gram |