culinaire zaken .nl |
Oudejaarsavonddrank (Een bijzondere drank met bijzonder bereidingswijze) | |||
Soort gerecht | Drank | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Feestelijk | Oud & Nieuw | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 5 5 1 1 10 1 |
liter centimeter stuks stukje stuks stuks deciliter |
wijn (rood) kaneel (stokje) kruidnagel schil (citroen-) sinaasappel suikerklontje rum | ||
Voor- berei- ding |
Deze warme wijn wordt op een heel bijzondere manier bereid. Smakelijk bij de oliebollen en appelflappen. | |||
Berei- ding |
Verwarm de wijn in een roestvrij stalen of emaillepan. Breek het kaneelstokje en doe dit samen met de kruidnagel en de citroenschil in een stukje kaasdoek. Bindt het kaasdoek dicht en hang het in de pan. Snij de sinaasappel in dunnen plakken en snij de plakken in tweeen. Voeg deze toe aan de wijn. Laat het geheel circa een uur zachtjes trekken Drenk de suikerklontjes in de rum tot ze helemaal volgezogen zijn. Leg de klontjes op een metalen schuimspaan en houdt deze boven de pan. Steek de suikerklontjes aan. Door de alcohol van de rum zullen de klontjes smelten en zichzelf carameliseren. De gesmolten klontjes druipen vanzelf door de gaatjes van de schuimspaan in de wijn. Verwijder het kaadoek en roer de wijn goed door. Schep de warme wijn in glazen en zorg dat in elk glas wat sinaasappel terechtkomt. Direct serveren, het liefst net tegen twaalf uur uiteraard. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1147 KiloJoules 273 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 10 gram 1 gram 1 gram |