culinaire zaken .nl |
Doperwtjescurry met Indiase kaas (Mattar Paneer Turcari) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | India | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
450 250 1.50 10 5 4 1.50 1 1 0.50 0.50 - - - |
gram gram deciliter blaadje eetlepel stuks theelepel theelepel theelepel theelepel theelepel naar smaak naar smaak naar smaak |
doperwt (diepvries) paneer (indiase kaas) yoghurt (dik) kerrie (blad) boter (geklaard) ui kurkuma (poeder) kalonji anijs (poeder) peper (cayenne-) piment (poeder) nootmuskaat sap (citroen-) zout | ||
Berei- ding |
Snij de paneer in dobbelsteentjes van circa 1.5 centimeter. Snipper de uien middelfijn. Kneus de pimentkorrels. Klop de yoghurt wat op met een kleine garde. Bak de kaas zorgvuldig in kleine porties op middelmatig vuur in twee lepels ghee met een mespunt kurkuma. Laat hem uitlekken wanneer hij lichtbruin is in een vergiet bekleed met keukenpapier. Laat in de wadjan de rest van de ghee heet worden op middelheet vuur. Doe hierbij de helft van de kurkuma, roer een keer en fruit dan de uien. Wanneer ze bruin worden, kan de kalonji, cayenne, en kerriebladeren worden toegevoegd. Doe nu de doperwtjes in de pan, en roerbak voorzichtig op middelmatig vuur tot ze geschrokken zijn, 1-2 minuten. Nu kan het venkel- of anijszaad, pimentkorrels en de rest van de kurkuma worden toegevoegd, en al roerend de yoghurt erbij. 2 minuten bakken, dan 200 milliliter water langzaam doorroeren Na zo'n 5-6 minuten sudderen op middellaag vuur (zonodig water toevoegen) de kaas voorzichtig door het sausje scheppen. Nog vijf minuten zachtjes laten doorsudderen met het deksel op de pan. Telkens wat water toevoegen als de saus de neiging krijgt om droog te koken. Maak op het laatst de saus af met zout en citroensap. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 599 KiloJoules 143 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 22 gram 9 gram 8 gram |