culinaire
zaken
.nl
Gevulde wijnbladeren
(Dolmades)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
250
75
2
1
1
1
1
1
1
0.50
-
-
gram
gram
teentje
stuks
stuks
theelepel
stuks
stuks
eetlepel
stuks
naar smaak
naar smaak
gehakt (lams-,mager)
rijst ingrediënt info
knoflook ingrediënt info
druiveblad
ui ingrediënt info
mint (blad)
citroen
ei (kip)ingrediënt info
meel (aardappel-)
bouillon (tablet)
peper ingrediënt info
zout
Voor-
berei-
ding
Druivebladeren onder heet stromend water afspoelen.
In vergiet laten uitlekken.
Ui pellen en boven kom fijnraspen.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Toevoegen:
gehakt, ongekookte rijst, mint en peper.
Goed door elkaar mengen.
In midden van elke druiveblad (met gladde kant naar beneden) ongeveer 1/2 eetlepel gehaktmengsel scheppen.
Als pakketjes dicht vouwen.
In steelpan schoteltje leggen.
Hierin strak naast elkaar gevulde druivebladeren (dolmades) leggen.
Ander scholteltje omgekeerd erop leggen.
Kopje gevuld met water erop zetten.
Ruim water in steelpan schenken.
Met deksel op pan in ongeveer 2 uur (vanwege bladeren) op heel zacht vuur gaar laten worden.
Dolmades in vocht laten afkoelen. Citroen uitpersen (3 eetlepels sap).
Berei-
ding
Dolmades in vocht in ongeveer 5 minuten zachtjes verwarmen (of uit vocht nemen en koud op schaal leggen)
Ei splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt)
In andere steelpan 10.5 deciliter water en bouillontablet aan de kook brengen.
In kopje aardappelmeel met 1 el koud water tot glad papje roeren.
Al roerende aan bouillon toevoegen tot licht gebonden saus.
Saus ongeveer 2 minuten laten afkoelen.
Erdoor kloppen citroensap, zout, peper en dooier.
Warme (of koude) dolmades op schaal scheppen.
Sausje erover schenken.
Lekker met stokbrood.

nationale anijsdrank: ouzo
Voedings-
waarde
Energie1007 KiloJoules
240 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
22 gram
16 gram
1 gram