culinaire zaken .nl |
Gevulde wijnbladeren (Dolmades) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Griekenland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 02:00 Bereiding : 00:10 | |
Indelingen | Magnetron | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
250 75 2 1 1 1 1 1 1 0.50 - - |
gram gram teentje stuks stuks theelepel stuks stuks eetlepel stuks naar smaak naar smaak |
gehakt (lams-,mager) rijst knoflook druiveblad ui mint (blad) citroen ei (kip) meel (aardappel-) bouillon (tablet) peper zout | ||
Voor- berei- ding |
Druivebladeren onder heet stromend water afspoelen. In vergiet laten uitlekken. Ui pellen en boven kom fijnraspen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: gehakt, ongekookte rijst, mint en peper. Goed door elkaar mengen. In midden van elke druiveblad (met gladde kant naar beneden) ongeveer 1/2 eetlepel gehaktmengsel scheppen. Als pakketjes dicht vouwen. In steelpan schoteltje leggen. Hierin strak naast elkaar gevulde druivebladeren (dolmades) leggen. Ander scholteltje omgekeerd erop leggen. Kopje gevuld met water erop zetten. Ruim water in steelpan schenken. Met deksel op pan in ongeveer 2 uur (vanwege bladeren) op heel zacht vuur gaar laten worden. Dolmades in vocht laten afkoelen. Citroen uitpersen (3 eetlepels sap). | |||
Berei- ding |
Dolmades in vocht in ongeveer 5 minuten zachtjes verwarmen (of uit vocht nemen en koud op schaal leggen) Ei splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt) In andere steelpan 10.5 deciliter water en bouillontablet aan de kook brengen. In kopje aardappelmeel met 1 el koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan bouillon toevoegen tot licht gebonden saus. Saus ongeveer 2 minuten laten afkoelen. Erdoor kloppen citroensap, zout, peper en dooier. Warme (of koude) dolmades op schaal scheppen. Sausje erover schenken. Lekker met stokbrood. nationale anijsdrank: ouzo | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1007 KiloJoules 240 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 22 gram 16 gram 1 gram |