culinaire zaken .nl |
Sajoer Rawon (Gekruide groenten met rundvlees) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 250 200 200 5 5 4 2 2 2 2 2 1.50 1 1 1 1 1 1 0.50 0.50 - |
gram gram gram gram stuks stuks theelepel theelepel stuks stuks teentje eetlepel theelepel theelepel stuks stuks theelepel stuks stuks eetlepel eetlepel naar smaak |
runderpoulet tauge kool (spits-) boon (sperzie-,vers) keluweks djeroek poeroet sambal oelek laos (poeder) peper (groen) salam (blad) knoflook olie (zonnebloem-) trassi asem (zonder pit) sereh (vers) ui kurkuma (poeder) citroen peper (rood) suiker suiker zout | ||
Berei- ding |
Voor de sambal tauge gebruiken we de laatste vier ingredienten op ons lijstje. Trek een bouillon van de poelet. Maak de keloeweks open en haal de vrucht eruit. Kneus ze fijn en vermeng ze goed met de fijngesnipperde ui, knoflook en de kruiden. Fruit dit mengsel met de salam in de olie. Meng dan dit geheel door de bouillon en breng die aan de kook. Sereh, djeroek poeroet en zout gaan er nu ook bij, waarna alles zachtjes blijft sudderen. Doe nu ook de sperziebonen, rode en groene lomboks in de bouillon. Wanneer de boontjes bijna gaar zijn, de spitskool toevoegen. De sajoer is klaar als de spitskool bijna gaar is. Deze sajoer moet met veel vocht geserveerd worden en met de volgende sambal: sambal tauge. Maak deze sambal ruim van te voren klaar, zodat de kruiden goed kunnen intrekken. De schoongemaakte tauge vermengt men met de sambal, suiker en citroensap. De sambal wegzetten in een goed afgesloten pot. De sajoer rawon eet men als volgt: Witte rijst in een diep bord. De sajoer wordt over de rijst gegoten. De sambal tauge kan erdoor gemengd worden. Sajoer rawon combineert uitstekend met schijfjes komkommer. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 574 KiloJoules 137 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 17 gram 5 gram 3 gram |