culinaire zaken .nl |
Perkedel Oedang Makasar (Gestoomde balletjes van garnalengehakt uit Makasar) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
350 150 6 4 4 3 2 1 1 1 0.10 - - |
gram gram stuks theelepel theelepel gram theelepel eetlepel stuks eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
garnaal (Hollands,gepeld) wijting (filet) salam (blad) maizena olie (sesam-) suiker (Javaans) sap (citroen-) zout (zee-) ei (kip) basilicum (vers) sambal trassi peper zout | ||
Berei- ding |
Spoel de vis (makreel kan ook) af en maak hem droog. Hak of maal de garnalen en vis ragfijn. Roer het ei los en voeg dit al roerend toe aan de maizena. Vermeng de sambal (mespuntje) met het citroensap. Doe het garnalen/vismengsel in een kom. Voeg het eimengsel en sambalmengsel hieraan toe. Roer en schep alles goed om. Voeg naar smaak zout, peper(uit de molen) en suiker toe. Plaats de kom 15 minuten op een koele plaats. Vorm van het mengsel 12 balletjes. Bestrijk de geperforeerde bodem van een stoompan met de olie. Leg de balletjes hierop. Breng in de pan 3 tot 4 deciliter water aan de kook. Leg de salam in het water en voeg het zeezout toe. Laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken. Plaats daarna het geperforeerde deel op het deel van de pan met het kokende water en sluit de pan met het deksel. Stoom de balletjes in 10 tot 12 minuten gaar. Dien de balletjes zo warm mogelijk op. Volkomen koud als bijgerecht zijn ze ook lekker. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 566 KiloJoules 135 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 3 gram 21 gram 0 gram |