culinaire zaken .nl |
Oud-Hollandse speculaas | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | Brood En Banket | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
200 150 125 100 1 7.50 3 |
gram gram gram gram centiliter theelepel theelepel |
meel (zelfrijzend bak-) boter (room-) suiker (basterd-,l.bruin) amandel (schaafsel) melk speculaaskruiden zout | ||
Berei- ding |
Normale Speculaas: De boter in het zelfrijzend bakmeel klein snijden, 1 eetlepel melk en doe nu de rest van de ingredienten erbij, kneed alles snel samen tot een gelijkmatige deeg. Laat de deeg bij voorkeur een nacht rusten. Zo kan de deeg nog wat opstijven en de kruiden kunnen dan smaak goed afgeven. Bestrooi de spekulaasplank met bloem en druk de deeg stevig in de vorm. Snij de overtollige deeg weg en klop de spekulaasplank leeg op een met meel bestoven ondergrond. Beboter een bakplaat en leg de spekulaas hier op en bak deze gaar in 15 tot 20 minuten. gaar en lichtbruin in een matig warme oven. TIP: Kneed amandelsnippers onder de deeg. Dikke Spekulaas: Maak de deeg als boven maar met 50 gram boter minder en 1 eetlepel melk meer. Leg de deeg 1 centimeter. dik op een beboterde bakplaat en bak deze gaar en licht bruin in 45 tot 60 minuten. in een zeer matig warme oven. Breek deze koek na dat deze is afgekoeld in brokken. TIP: Steek voor het bakken halve amandelen in de deegplak. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3097 KiloJoules 737 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 75 gram 10 gram 3 gram |