culinaire
zaken
.nl
Oud-Hollandse speculaas
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
200
150
125
100
1
7.50
3
gram
gram
gram
gram
centiliter
theelepel
theelepel
meel (zelfrijzend bak-)
boter (room-)
suiker (basterd-,l.bruin)ingrediënt info
amandel (schaafsel) ingrediënt info
melk ingrediënt info
speculaaskruiden
zout
Berei-
ding
Normale Speculaas: De boter in het zelfrijzend bakmeel klein snijden, 1 eetlepel melk en doe nu de rest van de ingredienten erbij, kneed alles snel samen tot een gelijkmatige deeg. Laat de deeg bij voorkeur een nacht rusten. Zo kan de deeg nog wat opstijven en de kruiden kunnen dan smaak goed afgeven. Bestrooi de spekulaasplank met bloem en druk de deeg stevig in de vorm. Snij de overtollige deeg weg en klop de spekulaasplank leeg op een met meel bestoven ondergrond. Beboter een bakplaat en leg de spekulaas hier op en bak deze gaar in 15 tot 20 minuten. gaar en lichtbruin in een matig warme oven. TIP: Kneed amandelsnippers onder de deeg.

Dikke Spekulaas: Maak de deeg als boven maar met 50 gram boter minder en 1 eetlepel melk meer. Leg de deeg 1 centimeter. dik op een beboterde bakplaat en bak deze gaar en licht bruin in 45 tot 60 minuten. in een zeer matig warme oven. Breek deze koek na dat deze is afgekoeld in brokken. TIP: Steek voor het bakken halve amandelen in de deegplak.
Voedings-
waarde
Energie3097 KiloJoules
737 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
75 gram
10 gram
3 gram