culinaire
zaken
.nl
Limburgse vlaai van gistdeeg
(Recept van Paul Bouchoms, Bakkerij Theelen, Eijsden.)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.60
1
500
3
150
50
25
25
20
0.50
kilogram
liter
gram
deciliter
gram
gram
gram
gram
gram
theelepel
fruit (naar keuze)
sap (vruchten-)
bloem (tarwe-) ingrediënt info
melk ingrediënt info
boter (room-)
suiker
gist (vers)
bindmiddel, koud
suiker (basterd-,wit)ingrediënt info
zout
Berei-
ding
* Dit recept is voor 2 vlaaien. Als men eens maar 1 vlaai wil bakken doet men de helft in de diepvries.

* Zorg dat voor u begint de boter zacht is (niet smelten). Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje, waarin de gist met de basterdsuiker. Giet er wat van de melk overheen en laat de gist daardoor werken. Leg de boter naast het kuiltje en strooi het zout langs de rand van de kom. Giet de rest van de melk erbij en kneed alles goed door elkaar.
* Is er een vaste massa ontstaan dan kan men het deeg uit de kom halen en verder bewerken op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg, rol het met een deegrol uit en vouw de lap op en kneed alles nog eens goed tot er een vaste gladde deegbol is onstaan.
* Laat deze deegbol circa 15 minuten rijzen. (dit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur) Na het rijzen de deeg weer kneden, slaan en rollen en er tenslotte 2 portie's van maken en uitrollen tot 2 ronde lappen ter grote van de bakvormen. De 2 bakvormen goed invetten en er de deeg lappen inleggen en laat ze in de vorm nog na rijzen en dan het fruit erop doen en nog 5 minuten rustig laten staan.
* De oven op 250 graden Celcius. voorverwarmen. De vlaaien in de oven schuiven, de temperatuur op 200 graden Celcius instellen en ze gaarbakken in 25-30 minuten.
* Het fruitsap binden als volgt; 1 liter sap met 50 gram suiker en 25 gram bindmiddel goed mengen. Dit mengsel al roerend tussen het fruit gieten, en laten opstijven.
Voedings-
waarde
Energie618 KiloJoules
147 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
18 gram
4 gram
3 gram