culinaire
zaken
.nl
Limburgse vlaai ala Lenie (met div. vulling)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
2.75
100
50
14
1
gram
deciliter
gram
gram
gram
theelepel
bloem (tarwe-) ingrediënt info
melk ingrediënt info
boter (room-)
suiker
gist (poeder)
zout
Berei-
ding
* Dit recept is voor 2 vlaaien. (de helft eventueel invriezen)

* Doe het meel in een kom en maak er een kuiltje in. Doe in dit kuiltje de gist met een beetje suiker en een beetje van de handwarme melk. Afdekken met wat meel en 15 minuten laten rusten.
* Verdeel de boter (in vlokken) over de bloem en doe de suiker erbij. Strooi het zout langs de wand van de kom. De rest van de handwarme melk toevoegen en kneden tot men een soepele deeg heeft. Laat de deeg nu 20 minuten rijzen onder een vochtige doek.
* Doe de deeg nog even goed doorkneden en sla hem dan enkele malen op het werkvlak, verdeel de deegbal nu in twee gelijke bollen en laat deze nog 10 minuten narijzen.
* Rol de deeg uit en bekleed er de met boter ingevette vlaaivorm mee en doe dan de vulling erop. Zet ze 20 tot 30 minuten in een op 200 graden Celcius voorverwarde oven tot ze gaar zijn.
* Haal de vlaai uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
* De baktijden zijn afhankelijk van het type oven en het soort vulling; b.v. droger of natter.

e* Vulling voor fruitvlaai:
Kook 800 gram fruit naar keuze op met suiker naar smaak en doe ze op de vlaai. Doe het gebonden sap tussen het fruit gieten; dit kan zowel voor als na het bakken. Bak de vlaai gaar en laat ze op een rooster goed afkoelen zodat de vulling kan opstijven.
Heeft men vers fruit, dus vaak weinig of geen sap doe dan het volgende. Kook in suikerwater wat fijngesnipperd fruit tot pulp en gebruik dit net zo als fruitsap
e* Vulling voor kruimel-vlaai met pudding;
Kneed kruimels van 150 gram tarwemeel, 125 gram suiker en 125 gram koude (room)boter. Kook een pudding van custard. Doe een laag pudding op de deeg en bestooi deze royaal met de kruimels. Bak de vlaai gaar en laat ze op een rooster afkoelen. Men kan de pudding vervangen door fruitcompote, b.v. kruisbessen of rabarber.
e* Vulling voor 1 grote rijstevlaai;
Kook eerst de rijstepap. Breng 1 liter melk aan de kook en strooi er 100 gram gewassen paprijst in. Laat de pap in 1 uur zachtjes gaar koken. Regelmatig en goed roeren om aanbranden te voorkomen. Splits 2 eieren. Klop de eidooiers luchtig met 75 suiker en 2 pakjes vanillesuiker. Klop het eiwitten luchtig en vermeng het met 50 gram suiker. Vermeng de geklopte eidooiers met de rijst. Schep hier 3/4 deel van op de vlaai. Door de overige rijst de geklopte eiwitten scheppen en de vlaai hiermee bedekken.
* Geen tijd? Koop dan 2 blikjes rijstdessert (b.v. van "Limelco", van bij Super de Boer) dit bespaart u 1 uur aan kooktijd. Ga verder als boven staat beschreven, maar dan zonder de suiker en vanillesuiker.
Voedings-
waarde
Energie1069 KiloJoules
255 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
34 gram
7 gram
6 gram