culinaire zaken .nl |
Nieuwjaarswafels met boerenjongens (Traditioneel Limburgs Oud en Nieuw gebak) | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Brood En Banket | Oud & Nieuw | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
125 500 3 250 250 6 2 - |
gram gram deciliter gram gram stuks zakje naar smaak |
boerenjongens meel (zelfrijzend bak-) melk boter (room-) suiker (basterd-,wit) ei (kip) suiker (vanille-) zout | ||
Voor- berei- ding |
In Limburg worden deze dikke wafels traditioneel geserveerd met Oud en Nieuw. Laat de boerenjongens uitlekken en vang het vocht op. | |||
Berei- ding |
De smeuiige boter samen met de basterdsuiker en de vanillesuiker roeren tot het lichtgeel is. Mix een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel met het zout. Voeg het in gedeelten aan het botermengsel toe. Voeg beetje voor beetje de (lauwwarme) melk toe. Als het beslag in 'stukken' van de lepel valt stoppen met het toevoegen van melk,. Voeg voor de smaak nog een eetlepel van het opgevangen vocht van de boerenjongens toe. Roer de boerenjongens door het beslag. Vet een wafelijzer (voor dikke wafels) in met een beetje olie of boter. Bak de wafels een voor een goudbruin. Laat de wafels afkoelen op een rooster. Bestrooi de wafels voor het opdienen met poedersuiker. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 5615 KiloJoules 1337 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 160 gram 25 gram 4 gram |