culinaire
zaken
.nl
Appelbeignets (van zelfrijzend bakmeel)
(Een traditioneel gerecht voor oudejaarsavond (circa 16)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
4
1.50
100
2
0.50
15
0.50
stuks
deciliter
gram
gram
stuks
gram
theelepel
appel (goudrenet)
melk ingrediënt info
meel (zelfrijzend bak-)
zout
ei (kip)ingrediënt info
suiker
kaneel (poeder)
Voor-
berei-
ding
Breek het ei in een kommetje en meng eiwit en eigeel met elkaar. Zeef de bakmeel met het zout boven een kom. Maak een kuiltje in de bloem. Schenk ongeveer 2/3 van de lauwe melk in het kuiltje. Breek het ei erboven.
Roer van het midden uit tot een dik glad beslag ontstaat. Laat dit beslag een klein kwartietje rusten. Roer het beslag hierna goed door en verdun het met de overgebleven lauwe melk tot weer een glad beslag verkregen is. Leg en vochtige keukendoek over de kom en laat het beslag op een tamelijk warme plaats circa 1 uur rijzen.

Schil ondertussen de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de appels in plakken van circa 1 centimeter. Bestrooi de schijven met suiker en kaneel.
Berei-
ding
Vul een dikke pan voor de helft met olie en verhit deze tot er blauwe damp van de olie afkomt. Haal de appelschijven één voor één door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Draai de beignets om als de onderkant bruin is geworden. Bak de andere zijde ook bruin. Haal de beignets uit de olie en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.

Appelbeignets kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. In beide gevallen is poedersuiker een goed gezelschap
Voedings-
waarde
Energie1089 KiloJoules
259 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
53 gram
5 gram
6 gram