culinaire
zaken
.nl
Eendeborstfilet in rode wijnsaus
(met grapefruit en aardappelpuree)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
7.50
1.50
1
40
8
4
4
3
2
2
1.50
1
1
-
-
-
deciliter
deciliter
deciliter
gram
stuks
stuks
eetlepel
stuks
eetlepel
stuks
eetlepel
teentje
theelepel
naar smaak
naar smaak
naar smaak
wijn (rood,droog)
fond (vlees-)
melk ingrediënt info
boter (bak-)
aardappel ingrediënt info
eendefilet
olie (zonnebloem-) ingrediënt info
ui ingrediënt info
gelei (bessen-,rood)
grapefruit (rood)
puree (tomaten-)ingrediënt info
knoflook ingrediënt info
rozemarijn ingrediënt info
zout
tijm ingrediënt info
peper (zwart) ingrediënt info
Berei-
ding
In pan wijn aan de kook brengen en op hoog vuur in circa 15 minuten tot helft laaten inkoken. Intussen grapefruits dik schillen tot op vruchtvlees. Met scherp mesje partjes tussen vliesjes lossnijden. Partjes in zeef laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt). Uien pellen en snipperen. Aan wijn toevoegen:fond, tomatenpuree, tijm, rozemarijn en helft van ui. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Mengsel aan de kook brengen en op hoog vuur nog circa 5 minuten laten inkoken. Saus op smaak brengen met zout en peper. Intussen filets droogdeppen met keukenpapier. Beide zijden inwrijven met zout en peper. Filets halveren. In braadpan boter verhitten. Filets in circa 4 minuten bruin bakken, halverwege keren. Uit pan op bord scheppen. Saus door achtergebleven bakvet roeren. Filets toevoegen en in circa 50 minuten, met deksel schuin op pan, zachtjes laten sudderen. Vier borden voorverwarmen. Aardappels schillen en wassen. In pan met water en zout aardappels in circa 25 minuten gaar koken. Intussen in koekepan 1 eetlepel olie verhitten. Rest van ui circa 3 minuten fruiten. Intussen saus en filets circa 10 minuten onafgedekt opnieuw verwarmen. Filets uit saus nemen en afdekken met aluminiumfolie. Gelei door saus roeren. Aardappels afgieten. Met pureestamper of mixer fijnmaken. Al roerend rest van olie en zoveel melk toevoegen tot luchtige puree. Gefruite ui erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In midden van borden aardappelpuree scheppen. Eendeborst om puree rangschikken. Saus erover schenken. Grapefruitpartjes erlangs leggen en bestrooien met peper. Serveren met veldsla en gekookte bietjes.
Voedings-
waarde
Energie4953 KiloJoules
1179 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
50 gram
27 gram
8 gram