olie |
Olie is verkrijgbaar in vele soorten. Het wordt voor verschillende toepassingen in de keuken gebruikt.
OlijfolieOlijfolie wordt verkregen uit het geperste sap van groene of zwarte olijven. Er zijn verschillende kwaliteits- en smaakanduidingen, zoals extra vierge, vierge, olijfolie en olijfolie mild. Welke olijfolle u het lekkerst vindt, is een kwestie van uitproberen. De olijfolieen van het Spaanse Carbonell (extra vergin en vergin) hebben een stevige, pikante en licht fruitige smaak. Zachter van smaak Is Carapelli, een extra virgine olijfolie van Toscaanse bodem. De Italiaanse Grand'ltalia (extra virgine en virgine) is tamelijk mild van smaak.Extra viergeOlijfolie extra vierge leent zich bij uitstek voor het maken van vinaigrettes en dressings. Zo'n frisse, fruitige olijfolie vormt vaak een goede combinatie met groene salades. Met olijfolie zijn ook talloze verrukkelijke sauzen te bereiden, zoals pesto. Pesto bestaat uit een mengsel van olijfolie, verse basilicum, pljnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook. Ook is het lekker om warm, knapperig brood, bijvoorbeeld ciabatta of focaccia, te bestrijken met olijfolie, wat knoflook en tomaat.Bakken, braden en marinerenOmdat olie bij verhitting een deel van zijn geur- en smaakstoffen verliest, kiest men bij het bakken en braden vaak milde olijfolie. Een groot voordeel van olijfolie is dat deze tot hoge temperaturen kan worden verhit zonder te verbranden. Dat maakt olijfolie erg geschikt voor het roerbakken van groenten en het bakken van vlees, kip en vis. Verhit de olijfolie goed voordat u erin gaat bakken. dan schroeit het te bakken product snel dicht, waardoor de sappen behouden blijven en er weinig vet in kan trekken. 1 Eetlepel olijfolie komt overeen met 50 gram boter of margarine. Olijfolie is ook een uitstekende basis voor marinades voor vlees, kip of vis. Het is bijvoorbeeld heel lekker om entrecotes te marineren in olijfolie met wat uitgeperste knoflook of wat blokjes brood te bakken in olijfolie met een uitgeperste teen knoflook. Lekker op een groene salade of als garnering bij soep.vinaigrettes en dressingsMet olijfolie maakt u In een handomdraai een lekkere vinaigrette of dressing. Een mooie homogene vinaigrette maakt u door 1/4 deel azijn en 3/4 deel olijfolie door elkaar te mengen. Met ingredienten zoals mosterd, suiker, zout en kruiden maakt u de vinaigrette naar keuze op smaak. Een dressing bevat naast de ingredienten voor vinaigrette ook mayonaise, yoghurt of zelfs kaas. Ook lekker: wat olijfolie, vermengd met wat (zee)zout en een flinterdun gesneden Spaans pepertje door gekookte tagliatelle. Heerlijk met verse (roergebakken) spinazie en kipfilets. En nog verantwoord ook, want olijfolie speelt een belangrijke rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren waar olijfolie voor driekwart uit bestaat, werken cholesterolverlagend. Ook bevat olijfolie veel vitamine E. |