culinaire zaken .nl |
Sate ajam ketjil (Kleine sate's van kip) | |||
Soort gerecht | Tussengerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 6 2 2 1.50 1 1 0.50 0.50 0.50 0.50 0.25 0.25 |
gram theelepel eetlepel eetlepel eetlepel eetlepel theelepel stuks stuks theelepel theelepel theelepel eetlepel |
kipfilet sap (citroen-) ketjap (manis) ketjap (manis) olie siroop (gember) sap (citroen-) wortel (winter-) komkommer sambal oelek djahe knoflook (poeder) ui (zilver-) | ||
Berei- ding |
We gebruiken 4 zilveruitjes. Maak de kipfilet droog en snij ze in blokjes van 1 centimeter. Meng in een kom 2 eetlepels ketjap, 1.5 eetlepel citroensap, sambel, knoflookpoeder, djahe en 0.5 eetlepel olie goed door elkaar. Marineer hierin de blokjes kip en laat dit tenminste 1 uur op een koele plaats staan (niet in de koelkast). Af te toe even omscheppen. Steek intussen met een pareltjesboor ronde balletjes uit de winterwortel en komkommer. Snij de uitjes in vieren. Neem de blokjes kip uit de marinade en maak ze droog. Steek vervolgens aan een bamboestokje een blokje vlees, wortelballetje, vlees, komkommerballetje, vlees en als laatste een partje ui. Bestrijk de kleine sate's aan alle kanten met olie. Voorzie ook de grillplaat of grillpan van een heel dun laagje olie. Verhit de grillplaat of pan en leg de sate's erop. Rooster ze niet veel langer dan 4 minuten. Keer ze regelmatig om opdat ze aan alle kanten gelijkmatig worden geroosterd. Houd ze daarna warm. Maak de saus door de hiervoor aangegeven ingredienten: 2 eetlepels ketjap, 1 theelepel citroensap en 1 eetlepel gembersiroop met elkaar te vermengen en vervolgens 1 eetlepel kokend water erdoor te roeren. Leg de sate's op een voorverwarmde schaal en plaats een kommetje met saus erbij. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 858 KiloJoules 204 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 9 gram 32 gram 2 gram |