culinaire
zaken
.nl
Opor Ajam V
(Kip in gekruide kokossaus)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1
10
4
4
4
3
2
2
2
1.50
1
1
1
0.25
kilogram
centimeter
stuks
stuks
stuks
gram
teentje
stuks
stuks
theelepel
stuks
theelepel
theelepel
eetlepel
kip
santen (blok) ingrediënt info
kemirie (noot)
djeroek poeroet
ui (sjalot) ingrediënt info
suiker (Javaans)
knoflook ingrediënt info
salam (blad)
bouillon (tablet)
ketoembar
sereh (vers)
trassi
laos (poeder)
asem (water) ingrediënt info
Berei-
ding
Snij de kip in stukken. Pel de sjalotjes en de knoflook en snij ze fijn. Wrijf ze met de kemiris, ketoembar en trassi fijn en smeer de stukken kip hiermee in. Kook de stukken in een pan met ruim water. De stukken kip moeten 1 centimeter onder water staan op een niet te hoog vuur. Voeg, zodra het water kookt, de sereh, laos, salam, asem, javaanse suiker en djeroek poeroet toe. Laat na 10 minuten de santen er in smelten en doe de bouillonblokjes of zout erbij. Houd de pan half open zodra de santen gesmolten is. Roer telkens en voeg zonodig heet water toe want het gerecht mag niet te droog zijn. Bereid het gerecht een paar dagen eerder voordat men aan tafel gaat. Hoe langer de kruiden kunnen intrekken, des te lekkerder zal het worden. Opor ajam kan 2-3 dagen op een koele plaats of in de koelkast bewaard worden. Warm het eens per dag op onder toevoeging van wat heet water op een laag vuur.
Voedings-
waarde
Energie3237 KiloJoules
771 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
10 gram
80 gram
1 gram