culinaire zaken .nl |
Salie-aardappelen met kip | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Belgie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | Ovenschotel | Romertopf | Kip/kalkoen | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 600 250 250 200 150 1 5 2 1 - - |
kilogram gram gram gram gram gram deciliter teentje eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
kip aardappel (vastkokend) wortel ui (bos-) ui (sjalot) kaas (feta) olie (olijf-) knoflook salie (blad) salie peper zout | ||
Berei- ding |
Pel de knoflook en pers de teentjes door de knijper in de olie. Kruid met peper en zout en fijngehakte salie (2 eetlepels). Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius. Ontvel en spoel de kip, dep de stukken droog, strijk ze in met salie-olie en laat trekken. Schil de aardappelen en snij ze in de lengte doormidden. Schrap de wortelen en snij ze dwars in stukken. Pel de sjalotjes. Roer de rest van de olie door de groenten, leg deze in een vuurvaste overschaal, leg er de stukken kip tussen en bak het geheel 40 minuten in de oven. Roer af en toe om en bedruppel het vlees geregeld met jus zodat het niet uitdroogt. (Of neem een braadzak of Romertopf.) Maak de lentuitjes schoon, snij ze dwars in 2 centimeter lange stukken en strooi deze 10 minuten voor het einde van de gaartijd over de schotel, samen met de verbrokkelde feta en de blaadjes salie. Zet eventueel even onder de hete grill als de kip niet bruin genoeg is. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4152 KiloJoules 989 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 43 gram 86 gram 8 gram |