culinaire
zaken
.nl
Runderlapjes op z'n vlaams
(Carbonnades a la flamande)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
600
5
2
200
100
20
20
2
1
gram
deciliter
deciliter
gram
gram
gram
gram
eetlepel
stuks
runderlap (mager)
saus (basis-,bruin)
bier (bok-)
ui ingrediënt info
boter (room-)
bloem ingrediënt info
suiker
puree (tomaten-)ingrediënt info
laurier (blad)
Berei-
ding
Runderlapjes van hals, rib of borst ("sukadelapjes" zijn nogal geliefd) door de bloem halen en in een dikbodemige pan in "uitgebruiste", dus felhete boter aan beide zijden goed bruin bakken; de laatste vijf minuten bij het bruin bakken betrekken: ringen van ui. Het geheel bedekken met de "Basissaus bruin" (zie aldaar). Twee deciliter Bokbier, Stout of ander bruin bier toevoegen, alsook een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel bruine suiker en een groot blad laurier. Alles aan de kook brengen, temperen, en onder deksel tegen de kook aan houden tot de lapjes gaar zijn (minstens 1.5 uur; maar de ene lap is meer "minder mals" dan de andere). Na genoemde tijd controleren op gaarheid (= makkelijk doorbijtbaar), of houdt u van "draadjes vlees", dat is dan "lekker" te gaar. Serveertip: rode kool" erbij of tutti frutti en een "bloemig" aardappeltje of aardappelpuree (met een korstje ?).
Voedings-
waarde
Energie2960 KiloJoules
705 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
22 gram
30 gram
1 gram