culinaire zaken .nl |
Runderlapjes op z'n vlaams (Carbonnades a la flamande) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Belgie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 01:30 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
600 5 2 200 100 20 20 2 1 |
gram deciliter deciliter gram gram gram gram eetlepel stuks |
runderlap (mager) saus (basis-,bruin) bier (bok-) ui boter (room-) bloem suiker puree (tomaten-) laurier (blad) | ||
Berei- ding |
Runderlapjes van hals, rib of borst ("sukadelapjes" zijn nogal geliefd) door de bloem halen en in een dikbodemige pan in "uitgebruiste", dus felhete boter aan beide zijden goed bruin bakken; de laatste vijf minuten bij het bruin bakken betrekken: ringen van ui. Het geheel bedekken met de "Basissaus bruin" (zie aldaar). Twee deciliter Bokbier, Stout of ander bruin bier toevoegen, alsook een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel bruine suiker en een groot blad laurier. Alles aan de kook brengen, temperen, en onder deksel tegen de kook aan houden tot de lapjes gaar zijn (minstens 1.5 uur; maar de ene lap is meer "minder mals" dan de andere). Na genoemde tijd controleren op gaarheid (= makkelijk doorbijtbaar), of houdt u van "draadjes vlees", dat is dan "lekker" te gaar. Serveertip: rode kool" erbij of tutti frutti en een "bloemig" aardappeltje of aardappelpuree (met een korstje ?). | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2960 KiloJoules 705 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 22 gram 30 gram 1 gram |