culinaire zaken .nl |
Sambal Goreng Ajam Kering (Gekruide droge kip) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 5 2 1 1 1 1 1 1 - - - |
kilogram stuks teentje theelepel stuks stuks theelepel theelepel eetlepel naar smaak naar smaak naar smaak |
kip kemirie (noot) knoflook sambal oelek salam (blad) ui trassi laos (poeder) suiker (basterd-,bruin) zout peper nootmuskaat | ||
Berei- ding |
Knoflook fijnhakken. Kemiries fijnstampen. Ui fijnsnijden. Snij de kip in stukken en wrijf de stukken kip in met zout, peper en nootmuskaat. Laat dit 30 minuten intrekken. Meng intussen de ui, knoflook, trassi, sambal en kemirie goed door elkaar. Ook de suiker naar eigen smaak (hoe meer sambal, des te meer suiker, maar niet te zoet). Bak de stukken kip in de olie knappend bruin en gaar. Daarna laten uitlekken. In de overgebleven bakolie wordt het mengsel gedaan met de laos en salam. Zijn de uien bruin, dan de kip er weer bij laat dit 15 minuten op een klein vuur intrekken. De kip moet goed droog zijn, dus gebruik niet teveel olie. Opdienen met witte rijst. Ook heerlijk uit het vuistje bij de borrel. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2660 KiloJoules 633 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 11 gram 78 gram 2 gram |