culinaire zaken .nl |
Rawon makasar (Gekruide garnalen met boontjes) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
400 200 12 8 3 2 2 2 2 1 1 0.50 0.50 |
gram gram stuks theelepel eetlepel stuks gram stuks eetlepel teentje eetlepel theelepel theelepel |
garnaal (Hollands,gepeld) boon (sperzie-,vers) ui (voorjaars-) sap (citroen-) olie (zonnebloem-) ui suiker (Javaans) salam (blad) ketjap (manis) knoflook sambal trassi kurkuma (poeder) ketoembar | ||
Berei- ding |
De knoflook wordt uitgeperst. De uien worden gesnipperd. Snij de sperziebonen en lenteuitjes in stukjes van 2.5 centimeter. Bestrooi de garnalen met zout en peper en besprenkel ze met citroensap. Laat ze tenminste 10 minuten staan. Fruit de uien tot ze wat verkleuren. Voeg de knoflook toe. Schep alles om en voeg dan ketoembar, koenjit, suiker (0.5 theelepel), sambal en salam toe. Opnieuw omscheppen en de boontjes toevoegen. Dan 2 deciliter kokend water erbij en leg een deksel op de pan. Laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep daarna de lenteuitjes erdoor en ook de ketjap. Opnieuw aan de kook brengen en de garnalen toevoegen. Dien het gerecht op zodra de garnalen warm zijn. Verwijder de salam. Garneren met plakjes komkommer. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 879 KiloJoules 209 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 8 gram 24 gram 1 gram |