culinaire
zaken
.nl
Pengat Asem Pedis
(Gestoofde vis in scherp gekruide saus)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
12
8
4
2
2
2
1
1
1
-
-
gram
stuks
theelepel
stuks
stuks
teentje
eetlepel
theelepel
centimeter
theelepel
naar smaak
naar smaak
kabeljauw (filet)
peper (rood) ingrediënt info
sap (citroen-)
kemirie (noot)
ui ingrediënt info
knoflook ingrediënt info
pindakaas
laos (poeder)
gember (wortel,vers) ingrediënt info
kurkuma (poeder)
zout
zout
Berei-
ding
De kemiris worden gepoft. De uien worden gesnipperd.

Spoel de vis af en maak ze droog. Vis verdelen in 8 gelijke stukken. Los het zout op in het citroensap en bestrijk de vis hiermee. Vis 15 minuten laten staan. Ontpit de lomboks en snij ze in kleine stukjes. Doe deze dan samen met de reeds fijngestampte kemiris, uien, uitgeperste knoflook, geraspte gemberwortel, laos, koenjit en zout in een vijzel en wrijf alles tot een gladde pasta. Bestrijk de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel en laat de vis weer 15 minuten liggen. Leg dan de stukken vis naast elkaar in een wijde pan. Schenk er zoveel water bij dat de vis net niet onder staat. Breng alles heel langzaam boven een zeer laag vuur aan de kook. Zet het vuur nog lager en laat de vis in 7 tot 8 minuten zachtjes gaar worden. Schep de gare stukken vis op een voorverwarmde schaal. Breng het vocht in de pan snel aan de kook en roer er de pindakaas doorheen. Blijf roeren totdat een lichtgebonden saus is verkregen. Laat de saus nog 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de hete saus over de stukken vis.
Voedings-
waarde
Energie1115 KiloJoules
265 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
11 gram
27 gram
4 gram