culinaire zaken .nl |
Pengat Asem Pedis (Gestoofde vis in scherp gekruide saus) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 12 8 4 2 2 2 1 1 1 - - |
gram stuks theelepel stuks stuks teentje eetlepel theelepel centimeter theelepel naar smaak naar smaak |
kabeljauw (filet) peper (rood) sap (citroen-) kemirie (noot) ui knoflook pindakaas laos (poeder) gember (wortel,vers) kurkuma (poeder) zout zout | ||
Berei- ding |
De kemiris worden gepoft. De uien worden gesnipperd. Spoel de vis af en maak ze droog. Vis verdelen in 8 gelijke stukken. Los het zout op in het citroensap en bestrijk de vis hiermee. Vis 15 minuten laten staan. Ontpit de lomboks en snij ze in kleine stukjes. Doe deze dan samen met de reeds fijngestampte kemiris, uien, uitgeperste knoflook, geraspte gemberwortel, laos, koenjit en zout in een vijzel en wrijf alles tot een gladde pasta. Bestrijk de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel en laat de vis weer 15 minuten liggen. Leg dan de stukken vis naast elkaar in een wijde pan. Schenk er zoveel water bij dat de vis net niet onder staat. Breng alles heel langzaam boven een zeer laag vuur aan de kook. Zet het vuur nog lager en laat de vis in 7 tot 8 minuten zachtjes gaar worden. Schep de gare stukken vis op een voorverwarmde schaal. Breng het vocht in de pan snel aan de kook en roer er de pindakaas doorheen. Blijf roeren totdat een lichtgebonden saus is verkregen. Laat de saus nog 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de hete saus over de stukken vis. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1115 KiloJoules 265 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 11 gram 27 gram 4 gram |