culinaire zaken .nl |
Goelai Manado (Gestoofde vis uit Manado) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 100 8 6 2 2 2 1 1 1 1 0.25 - - |
gram gram theelepel stuks eetlepel stuks stuks stuks theelepel teentje theelepel eetlepel naar smaak naar smaak |
tarbot garnaal (Hollands,gepeld) sap (citroen-) peteh (boon) olie (zonnebloem-) salam (blad) ui peper (groen) laos (poeder) knoflook sambal oelek suiker zout zout | ||
Berei- ding |
De uien worden gesnipperd. Spoel de vis (tarbot) af, maak ze droog en snij ze in blokjes van 2 centimeter. Los het zout op in de citroensap en sprenkel dit over de blokjes vis. Voorzichtig alles omscheppen en 15 minuten laten staan. Snij de petehbonen in smalle reepjes. Fruit de uien goudgeel, voeg de fijngehakte knoflook toe en laat dit 1 minuut meefruiten. Laat dit afkoelen en wrijf het daarna tot een gladde brij. Snij de lomboks in smalle ringen. Doe de uienbrij met de peteh, lomboks, laos, salam en suiker in een wijde pan. Voeg 3 deciliter kokend water toe en breng al roerend alles aan de kook. Voeg naar smaak wat zout toe en leg de blokjes vis in het vocht. Zet het vuur laag en laat alles 4 tot 5 minuten zachtjes sudderen. Schep daarna heel voorzichtig de garnalen door het gerecht. Dan onmiddellijk opdienen in een voorverwarmde schaal. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 939 KiloJoules 224 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 5 gram 28 gram 1 gram |