culinaire
zaken
.nl
Duivekater
(Nieuwjaarsbrood op de plaat gebakken)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
100
75
2
40
1
1
2
gram
gram
gram
deciliter
gram
stuks
stuks
theelepel
bloem ingrediënt info
suiker
boter (room-)
water
gist (vers)
citroen
ei (kip)ingrediënt info
zout
Voor-
berei-
ding
Men neemt aan dat de Duivekater of "Scheenbeenbrood" oorspronkelijk een offerbrood is geweest, dat in de periode tussen Sint Nicolaas en Driekoningen werd bereid. Tegenwoordig maken gespecialiseerde bakkers het gehele jaar door Duivekaters.

Rasp de schil van de citroen. Klop het ei los in een kommetje.
Berei-
ding
Zeef de bloem boven een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op.

Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door. Meng het beslag 1 minuut lang en dek het beslag af met wat van de overige bloem.

Zet de kom ongeveer 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de handloslaat.

Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen. Vet een bakplaat in. Bestuif het werkvlak, de deegrol en uw handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 centimeter lang met puntige uiteinden.

Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 centimeter in en krul de ontstane repen naar binnen toe op.

Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen.

Verwarm de oven 10-15 minuten voor op 200-225 graden Celcius. Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin.

Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.
Voedings-
waarde
Energie2890 KiloJoules
688 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
137 gram
19 gram
3 gram