culinaire
zaken
.nl
Sajoer Rawon
(Gekruide groenten met rundvlees)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
250
200
200
5
5
4
2
2
2
2
2
1.50
1
1
1
1
1
1
0.50
0.50
-
gram
gram
gram
gram
stuks
stuks
theelepel
theelepel
stuks
stuks
teentje
eetlepel
theelepel
theelepel
stuks
stuks
theelepel
stuks
stuks
eetlepel
eetlepel
naar smaak
runderpoulet
tauge ingrediënt info
kool (spits-)
boon (sperzie-,vers)
keluweks
djeroek poeroet
sambal oelek
laos (poeder)
peper (groen) ingrediënt info
salam (blad)
knoflook ingrediënt info
olie (zonnebloem-) ingrediënt info
trassi
asem (zonder pit) ingrediënt info
sereh (vers)
ui ingrediënt info
kurkuma (poeder)
citroen
peper (rood) ingrediënt info
suiker
suiker
zout
Berei-
ding
Voor de sambal tauge gebruiken we de laatste vier ingredienten op ons lijstje.

Trek een bouillon van de poelet. Maak de keloeweks open en haal de vrucht eruit. Kneus ze fijn en vermeng ze goed met de fijngesnipperde ui, knoflook en de kruiden. Fruit dit mengsel met de salam in de olie. Meng dan dit geheel door de bouillon en breng die aan de kook. Sereh, djeroek poeroet en zout gaan er nu ook bij, waarna alles zachtjes blijft sudderen. Doe nu ook de sperziebonen, rode en groene lomboks in de bouillon. Wanneer de boontjes bijna gaar zijn, de spitskool toevoegen. De sajoer is klaar als de spitskool bijna gaar is. Deze sajoer moet met veel vocht geserveerd worden en met de volgende sambal: sambal tauge. Maak deze sambal ruim van te voren klaar, zodat de kruiden goed kunnen intrekken. De schoongemaakte tauge vermengt men met de sambal, suiker en citroensap. De sambal wegzetten in een goed afgesloten pot. De sajoer rawon eet men als volgt: Witte rijst in een diep bord. De sajoer wordt over de rijst gegoten. De sambal tauge kan erdoor gemengd worden. Sajoer rawon combineert uitstekend met schijfjes komkommer.
Voedings-
waarde
Energie574 KiloJoules
137 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
17 gram
5 gram
3 gram