culinaire
zaken
.nl
Gegratineerde venkel met ham
(Gratin de fenouil au jambon)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
300
25
25
10
6
4
1
-
-
gram
gram
gram
theelepel
eetlepel
knol
pak
naar smaak
naar smaak
ham (gekookt)
meel (paneer-)
kaas (lichtbelegen)
maizena
room
venkel (knol)
puree (aardappel-,instant
foelie (poeder)
peper ingrediënt info
Berei-
ding
Kook de venkelknollen (gelijk van grootte!), net kopje onder, amper gaar (=doorprik-, doorbijtbaar) in circa 45 minuten. Schep ze uit en laat ze uitlekken en zichzelf droogdampen. Bind 4 deciliter van het kooknat met 35 gram maizena, vooraf aangemaakt in 1 deciliter room of koffieroom. Werp de reepjes van dikke plakken gekookte ham in deze saus; laat nog 3 minuten doorkoken, in welke tijd u op smaak brengt met peper en een snuif foeliepoeder. Breng in een ovenvaste schotel, tegen de opstaande wand, met behulp van spuitzak of paletmes een rand van luchtige aardappelpuree aan. Schep op de bodem van de schaal een derde deel van de saus, en beleg deze met de helften van de intussen van top naar voet in tweeen gesneden venkel, de platte zijde onder. Schep de rest van de saus over de venkels. Bestrooi het geheel met een mengsel van paneermeel en geraspte jongbelegen kaas. Besprenkel met gesmolten boter. Plaats de schotel in een voorhitte oven (circa 210 graden Celcius.), en laat hem "loeiend heet" worden, met een mooi goudbruin korstje, in 'n 30 tot 40 minuten (want pas op: ieders oven is anders!). N.B. de schotel in zijn geheel kan lang van tevoren gereed staan, desnoods gisteravond.
Voedings-
waarde
Energie1685 KiloJoules
401 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
37 gram
19 gram
1 gram