culinaire zaken .nl |
Gegratineerde bloemkool (Chou-fleur au gratin) | |||
Soort gerecht | Groentegerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:10 Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | Ovenschotel | Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
4 100 10 1 1 |
deciliter gram gram stuks theelepel |
saus (basis-,wit) kaas boter (room-) kool (bloem-) kerrie (poeder) | ||
Voor- berei- ding |
Rasp de kaas. | |||
Berei- ding |
Kook een grote "gefatsoeneerde" bloemkool in zijn geheel amper (dat is niet al te vlot doorprikbaar) gaar in ruim water. Schep uit, laat uitlekken en zichzelf droogdampen. Neem 4 deciliter van "Basissaus wit" (nu bereid met melk, dus "bloemkoolsausje") en kook daarin los 30 gram geraspte kaas, plus 2 snuif kerrie. Bedek een vuurvaste licht beboterde ronde vorm (= souffle-vorm). Zet de goed droge bloemkool daarop en bedek deze met de overblijvende saus en bestrooi het geheel met de rest van de kaas (= 70 gram). Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden Celcius. en laat in 'n 40 minuten de bloemkool heet worden en een goudbruin korstje krijgen. Serveertip: Als zelfstandige groenteschotel ("plat de legume"); lunch; voorgerecht. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2693 KiloJoules 641 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 60 gram 21 gram 10 gram |