culinaire zaken .nl |
Kerstkoek (Kleurige koek voor de feestdagen.) | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 12 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:10 Bereiding : 01:30 | |
Indelingen | Brood En Banket | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
350 300 250 175 8 5 - - - - - |
gram gram gram gram centiliter stuks naar smaak naar smaak naar smaak naar smaak naar smaak |
meel (zelfrijzend bak-) suiker boter (room-) noot (hazel-,strooisel) melk ![]() ei (kip) ![]() suiker (poeder-) sap (citroen-) cacao (poeder) kleurstof kokos (geraspt) | ||
Berei- ding |
* Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. (gasoven stand 3) en zet een bakvorm klaar van 33x24x5 centimeter. * Doe de boter, suiker en eieren in een kom en roer deze ingredienten met de mixer tot een luchtige massa. Voeg gehakte noten, meel, eventueel bakpoeder en melk toe en roer het geheel tot een soepel deeg. * Doe de deeg in de bakvorm, strijk het aan de bovenzijde glad af en plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven. * Bak de koek gedurende 50 tot 60 minuten en laat hem vervolgens circa 30 minuten in de uitgeschakelde oven afkoelen. * Maak intussen van poedersuiker, citroensap, cacaopoeder en de voedingskleurstoffen suikerglazuur in verschillende kleuren: veel bruin en weinig groen, geel en wit. * Haal de koek uit de oven en snij de boven zijden met een scherp mes vlak. Stort de koek vervolgens op een plank of schaal. * Bestrijk de achtergrond met chocoladeglazuur en bestrooi dit met geraspte kokos. * Maak de koek naar eigen inzicht op met kestmotieven gemaakt van de suikerglazuur. Aangevuld met smarties en andere versieringen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1958 KiloJoules 466 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 50 gram 8 gram 2 gram |