biet |
Er zijn 2 soorten bieten. ZomerbietjesZomerbietjes zijn klein, rond en zacht van smaak. Ze worden van juni tot en met september ongekookt verkocht. Zomerbieten moeten circa 20 minuten koken. Ze zijn gaar als het velletje makkelijk loslaat. Snijd het loof niet te dicht bij het bietgedeelte af, anders verliezen de bietjes tijdens het koken te veel sap.Verse zomerbietjes voelen stevig aan en hebben heldergroen loof. Bewaar verse bietjes niet langer dan een paar dagen in de groentelade van de koelkast. Invriezen kan. Snijd de gare bietjes voor het invriezen in blokjes of plakjes. WinterbietenWinterbieten zijn rond of ovaal en een stuk groter. Deze zijn van oktober tot en met april in de winkel te vinden. Winterbieten worden gekookt verkocht. Dat is wel zo gemakkelijk, want ze hebben een lange kooktijd: 1-3 uur.Gekookte winterbieten moeten bij aankoop helderrood van kleur zijn. Ze kunnen zonder plastic 2 dagen in de koelkast worden bewaard. De zoete smaak van bietjes is op veel manieren te combineren. Bietjes zijn erg gezond. Ze bevatten ijzer en vitamine B en C. Per 100 gram leveren ze circa 36 kcal. Gekookte bietjes kunnen op allerlei manieren worden verwerkt. U kunt ze bakken, stoven of als salade eten. U heeft circa 250 gram per persoon nodig als u de bietjes als warme groente serveert. Voor een salade is circa 150 gram voldoende. |