aji-no-moto |
Aji-no-moto is een smaakversterker van Japanse oorsprong. Het belangrijkste ingrediënt is iets dat luistert naar de niet te onthouden naam: 'mononatrium glutaminaat'. Deze grondstof wordt verkregen door fermentatie van plantaardige produkten die van nature suiker bevatten zoals suikerriet, bieten, melasse, tapiocazetmeel, glucosesiroop enz. Volgens ingewijden is het product hetzelfde (of in ieder geval te vergelijken) met het Chinese vetsin. Aji-no-moto staat er om bekend dat het de natuurlijke smaak van de ingrediënten van een gerecht versterkt. De gerechten worden daarom voller en natuurlijker van smaak. Je kunt aji-no-moto toevoegen aan gerechten waarin kip, rundvlees, varkensvlees of ei wordt gebruikt. Maar ook bij soep en pasta kan het gebruikt worden. Als er in het gerecht geen dosering wordt genoemd kun je uitgaan van een halve tot een hele theelepel per portie voor 4 personen. Ik heb nog niet kunnen achterhalen wat 'aji-no-moto' betekent. Iemand met een Japanse achtergrond die het weet kan mij mailen. In ieder geval is wel duidelijk dat het produkt vrij vaak in de Surinaamse keuken gebruikt wordt. |