rettich |
De oorsprong van rammenas ligt waarschijnlijk in Azie. De rammenas was al bekend in het oude Egvpte. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed van de oudheid was. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld. Tot de rammenasvarieteit behoren bekende rassen als de zwarte rammenas, de rettich en de daikon. Rammenasachtigen hebben alle een meer of minder scherpe smaak. Zwarte rammenasDe zwarte rammenas ziet eruit als een zwarte wortel en wordt ook winterrammenas genoemd omdat de wortel in de wintermaanden verkrijgbaar is. Er bestaat zelfs een ronde soort. Zwarte rammenas smaakt erg scherp.RettichRettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die overgenomen is door de Nederlanders. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord "radix" = wortel. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden zelfs rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Rettich is vrij pittig van smaak.DaikonDe daikon is een Japans hybrideras van de rammenas. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. De daikon is iets milder van smaak dan de rettich.KoopinformatieRammenasachtigen worden vooral in het voorjaar en de zomer in eigen land geteeld in de kas en in de volle grond. Daarnaast importeren we ze uit ltalie, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Rettich is vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst verkrijgbaar. Daikon vooral in het najaar. De zwarte rammenas in de periode oktober tot februari. Voor alle rassen geldt dat ze er gaaf moeten uitzien en eventueel aanwezig blad moet frisgroen van kleur zijn.BewarenAfhankelijk van het ras en de teelt zijn rammenasachtigen langer of minder lang houdbaar. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn er rettichrassen met blad verkrijgbaar. Ze zijn kort houdbaar en gevoelig voor voos worden. De houdbaarheid van witte rammenas varieert van 4 dagen (met blad) tot 2 weken (zonder blad). Bewaar ze in de koelkast. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast maar op een koele plaats (l2 graden Celcius). De bewaarduur is 3 tot 4 weken.BehandelingSchil en was de rammenasrassen en snijd een plakje van de kop en de punt. Snijd rammenasrassen in plakjes of rasp ze en verwerk ze in salades.Toepassing- plakken rettich op boterham met kaas;- op z'n Duits: plakkes rettich bij bier serveren - daikon in Japanse gerechten |