radijs |
De oorsprong van radijs ligt waarschijnlijk in Azie. Tot de radijsvariteit behoren onder meer de ronde radijsjes en de ijspegels. Radijsachtigen hebben alle een meer of minder scherpe smaak.Ronde radijsRonde radijsjes zijn ronde, kleine knolletjes. Bekend is rode, ronde radijs, maar er bestaan ook witte en rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak is licht pittig.IJspegelsIJspegeles zien er uit als mini-rettichworteltjes. Ze zijn met blad in bosjes verkrijgbaar. Er bestaan ook rode en rood-witte varianten.KoopinformatieRadijsachtigen worden vooral in het voorjaar en de zomer in eigen land geteeld in de kas en in de volle grond. Daarnaast importeren we ze uit ltalie, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Radijsjes zijn vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst verkrijgbaar. Voor alle rassen geldt dat ze er gaaf moeten uitzien en eventueel aanwezig blad moet frisgroen van kleur zijn.Via een radijsteler uit Schaik (NL) werd ik er op gewezen dat radijs met loof het hele jaar door verkrijgbaar is. Circa 100 telers in Nederland produceren het hele jaar door in hun kassen radijs. Bijna 90% daarvan wordt ge‰xporteerd voornamelijk naar onze oosterburen. De rest komt in de winkels in Nederland terecht. In de winkels is dus het hele jaar door bosradijs te verkrijgen. BewarenAfhankelijk van het ras en de teelt zijn radijsachtigen langer of minder lang houdbaar. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn er radijsrassen met blad verkrijgbaar. Ze zijn kort houdbaar en gevoelig voor voos worden. De houdbaarheid van radijs varieert van 3 dagen (met blad) tot 1 week (zonder blad). Bewaar ze in de koelkast.BehandelingBij ijspegels en radijsjes is schillen niet nodig. Radijsjes en ijspegels worden meestal als hapje gegeten.Toepassing- radijsjes als hapje bij de borrel; |