pompoen |
De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Curcurbitea. De grote familie vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen. Pompoenen zijn er in uiteenlopende vormen en maten. Ze hebben alle gemeen dat de smaak van het vruchvlees vrij neutraal is.WinterpompoenEen bekend winterpompoenras is de reuzenpompoen of gele reus. De vruchten kunnen een gewicht bereiken van zo'n 40 kilogram. Op basisscholen worden er vaak wedstrijden gehouden wie de grootste pompoen kan kweken uit het zaad van de gele reus.Grote exemplaren van dit ras hebben sponsachtig vruchtvlees en hebben nauwelijks smaak. Kleinere exemplaren van zo'n 10 kg hebben steviger vruchtvlees en worden in stukken verkocht. Het vruchtvlees is geeloranje van kleur. Er bestaan ook kleinere, Japanse soorten met een gewicht van 2 a 4 kg. Deze vruchten hebben meer smaak dan de gele reus. Er is een oranje soort met zeer stevig oranje vruchtvlees, de smaak neigt naar de zoete kant. Daarnaast is er een groene soort verkrijgbaar met stevig okerkleurig vruchtvlees. De smaak van de groene pompoen is pittiger en heeft iets weg van kastanjes, vandaar dat hij ook kastanjepompoen wordt genoemd. Winterpompoenen hebben gemeen dat ze een dikke, leerachtige schil hebben. Exotische pompoenen zijn de peervormige chayotte en de knuppelvormige dhudi. Ze hebben een groene kleur. PatissonDe patisson is een kleine pompoensoort. De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt in een vroeg stadium geoogst en heeft een doorsnede van ca. 10 cm. De kleur is meestal wit, maar er bestaan ook gele en lichtgroene rassen. Het vruchtvlees is licht van kleur. De patisson wordt ten onrechte wel Jeruzalem-artisjok genoemd. Dit is echter een andere naam voor de topinamboer of aardpeer.SpaghettipompoenDe spaghettipompoen is een ovaalronde vrucht en is bleekgeel van kleur. De pompoen dankt zijn naam aan het draderige vruchtvlees. De spaghettipompoen wordt in z'n geheel gekookt. Venvijder het steeltje en prik de schil met een dunne breipen op verschillende plaatsen in. Kook de pompoen in water met iets zout in 30 tot 45 minuten gaar. Zorg ervoor dat de vrucht helemaal onder water staat. Laat de vrucht uitlekken en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de pitten enschraap de dampende draden met een vork uit de schil. Serveer warm met een kaas- of tomatensaus. KoopinformatiePompoenen zijn het hele jaar verkrijgbaar. maar de topaanvoer vindt plaats in de herfst en aan het begin van de winter. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit Frankrijk en uit eigen land, daar-naast ook uit Zuid- en Midden-Amerika. BewarenHele winterpompoenen zijn wel 1 tot 2 maanden houdbaar op een koele en droge plaats. Kleine exemplaren worden wel per stuk verkocht, grotere vaak in stukken van ca. 1 kilo. Verwijder de pitten en het natte draderige gedeelte en verpak de stukken in plastic folie. Bewaard in de koel-kast is zo'n stuk nog ca. 2 dagen houdbaar. Patisson is ongeveer 1 week houdbaar en de spaghettipompoen iets langer. Bewaar ze op een koele, droge plaats. BehandelingSnijd een winterpompoen in parten, verwijder pitten, draden en schil. Snijd de pompoen naar keuze in blokjes of plakjes en stoof of kook de groente gedurende ca. 20 minuten. Voeg ui, knoflook, kerrie of verse kruiden als peterselie, basilicum, dille of tijm voor de smaak toe. De patisson is bij uitstek geschikt om te vullen. Snijd een kapje van de vrucht en hol hem uit met een lepel. Vermeng het vruchtvlees met een vulling van vlees of rijst en vul de holte hiermee. Stoof gevulde patissons gaar in bouillon of saus.Toepassing- als soep met ui en kerrie;- in stoofpotten met vlees; - puree van pompoen met aardappel of linzen en kaas; - patisson vullen met rulgebakken gehakt met ui, kerrie en kaas; - winterpompoen inmaken als zoetzuur of chutney. |