pasta |
Pasta makenZelfgemaakte pasta is een lekkernij op zich, want hij wordt gemaakt met verse eieren. Daardoor is hij voller van smaak en fluweliger van structuur. Zelf pasta maken is eigenlijk niet moeilijk, vooral als u al eens een eigen taart of een cake bakt en gewend bent om met deeg om te gaan.Basisrecept voor 4 personen: 400 gr tarwebloem + wat extra voor het bestuiven 1 afgestreken theelepeltje zout 4 eieren Zeef de bloem op een werkblad en meng er het zout door. Maak middenin een kratertje, breek de eieren erin en werk ze met de hand door de bloem rond het kratertje. Meng er steeds wat meer bloem door tot de eieren al de bloem hebben opgeslorpt en het deeg nog soepel blijft. Wordt het deeg te droog, voeg dan een beetje water toe; blijft het te slap, doordat u grote eieren gebruikt, voeg dan nog wat bloem toe. Reken 1 ei per 100 gr bloem. Was de handen, maak het werkvlak schoon en begin te kneden. Na 10 minuten moet u een blinkende, elastische deegbal hebben. Wikkel hem in vershoudfolie en laat hem in de koelkast rusten of dek hem af met een vochtige doek. Nu kunt u een pastamachine gebruiken voor het uitrollen. Maar vergeet niet het deeg met bloem te bestuiven, anders kleeft alles aan de machine. U kunt het ook uitrollen met een deegrol. Deze eerst insmeren met een beetje olie en goed inwrijven met bloem. Hiervoor gebruikt u best een dunne pastarol. Verdeel het deeg in kleine porties en rol de eerste bal zo snel mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Rol ze van u weg en draai het vel telkens een kwartslag. Als het dunner begint te worden, draait u het uiteinde rond de deegrol en trekt u het vel zachtjes naar u toe. Het deegvel flinterdun uitrollen, met bloem bestuiven, lichtjes opvouwen en afdekken met een doek. Bewerk de andere porties op dezelfde manier. Nu kunt u tagliatelle snijden, ravioli maken, tortellini, vlindertjes, lasagne, enz of u kunt dunne spaghetti, tagliatelle door de pastamachine draaien. Leg de gesneden of gedraaide pasta niet op elkaar, anders gaan ze aan elkaar kleven. U kunt ze eventueel laten drogen op een bezemsteel die u tussen twee stoelen hangt, maar als u ze meteen gaat gebruiken is dat niet nodig. Varianten:Voor volkoren deegwaren mengt u volkorenmeel met gewone witte bloem. Het deeg kan ook gekleurd en geparfumeerd worden met verschillende ingredienten als tomatenconcentraat, gehakte spinazie, basilicum of zelfs inktvisinkt. Pas dan wel het aantal eieren aan, want hetgeen toegevoegd wordt, bevat ook vocht. Pasta koken:Pasta koken is gemakkelijk en toch kunt u door onachtzaamheid het hele gerecht laten mislukken. De kooktijd is namelijk essentieel: 1 minuut te lang koken voor gedroogde fabriekspasta of enkel seconden voor verse pasta kan fataal zijn. Ook de keuze van de pan is belangrijk. Pasta heeft immers veel water nodig, wat wij nog wel eens over het hoofd zien. Gebruik dus een grote, hoge kookpan en reken 1 liter water per 100 gr pasta. Breng het water aan de kook en voeg zout toe. Pas de hoeveelheid zout aan aan het zoutgehalte van de saus die u erbij gaat geven en aan uw persoonlijke smaak. Dat is een kwestie van uitvinden. Wacht, nadat u het zout heeft toegevoegd, even tot het water weer volop kookt en voeg dan alle deegwaren in een keer toe. Roer, als de pasta zacht wordt, alles door elkaar, zet het deksel op de pan en wacht tot het water weer volop kookt om het deksel te verwijderen. Fabriekspasta: Fabrieksdeegwaren gelijken alleen qua vorm op zelfgemaakte pasta. Gedroogde deegwaren uit een pakje worden lekker door de saus die u erbij maakt. De kooktijd van gedroogde pasta varieert, afhankelijk van de vorm, de dikte en de kwaliteit ervan. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar begin 2 minuten voor het einde van de aangegeven kooktijd al te proeven. Zo gauw de witte kern verdwenen is, maar het buitenste nog bijtvast of 'al dente' is, is het hoog tijd om de pasta af te gieten. Vergeet niet dat deegwaren nog nagaren tot ze op uw bord belanden. Werk dus heel snel. Gebruik een groot vergiet, schud twee, drie keer en giet de pasta meteen weer in de kookpan of in een grote kom, zodat er nog een beetje kookwater overblijft. Dat voorkomt uitdroging. Roer de saus er meteen door, of werk er met een vork en een lepel boter of olie door. Maar laat de pasta nooit staan zonder saus of vetstof: dan wordt alles een kleverige massa. Verse pasta: Verse pasta koken gebeurt op dezelfde manier, alleen is de kooktijd beduidend minder. Niet-gedroogde pasta heeft nauwelijks een halve minuut nodig. De kooktijd van gedroogde, verse pasta (zelf gemaakt) kan varieren van 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte. Voor zogenaamde verse pasta uit de handel volgt u natuurlijk de gebruiksaanwijzing op de verpakking. (van: Astrid Veltman overgenomen uit ( nl.culinair ) ) |