papaya |
Papaja en babacoDe papaja en de babaco Zijn naaste familieleden van elkaar Hun oorsprong ligt in Zuid-Amerika. Papaja- en babacobomen hebben een kale, rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene bladeren. Vlak hieronder groeien de vruchten in trossen aan de stam. Het is een typisch gezicht, want de steeltjes van de vruchten groeien rechtstreeks aan de stam.PapajaDe papaja wordt vanwege de groeiwijze ook wel boommeloen genoemd en is peerachtig van vorm. De vruchten die hier verkrijgbaar zijn, hebben een gewicht van 300 a 500 gram. In het land van herkomst kunnen ze een gewicht bereiken van 6 kg. De gladde, dunne schil van de vrucht kleurt tijdens het rijpen van groen naar geel-groen-roodgevlekt. Een goed gerijpte papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees. Het vruchtvlees geurt naar abrikozen en is boterzacht. De smaak is zoet en doet denken aan meloen. Onrijpe papaja's worden in tropische landen als groente gegeten. In het midden van de vrucht zit een holle ruimte die gevuld is met een gelei-achtige massa met zwarte pitjes. Ze worden niet meegegeten.In de tropen is het echter een probaat middel tegen darmparasieten, de pitten hebben namelijk een laxerende werking. De vruchten moeten geoogst worden als het rijpingsproces net is begonnen. Te vroeg geplukte papaja's kunnen niet meer narijpen. Papaja's zijn voor de export kwetsbare produkten. BabacoDe babaco heeft een cylinderachtige vorm. De vrucht heeft een lengte van 20-30 cm en een doorsnede van ca. 12 cm. Bij de steelaanzet is de vrucht stomp van vorm en aan het uiteinde puntig. De schil is groen van kleur en verkleurt tijdens het rijpen naar geel. De vrucht heeft sappig geel vruchtvlees zonder zaden. De smaak is verfrissend zoet-zuur en heeft iets weg van aardbeien met meloen. Een babaco geeft geen afval, hij kan met schil worden geconsumeerd. In landen van herkomst is babacosap een geliefde drank.KoopinformatieEen papaja is rijp als de vrucht een groen-geel-roodgevlekte schil heeft en de vrucht bij lichte vingerdruk meegeeft. Hetzelfde geldt voor de babaco, alleen verkleurt de schil vrijwel helemaal geel. De papaja wordt het hele jaar aangevoerd. Exportlanden zijn Brazilie en Ivoorkust. De babaco is pas sinds enkele jaren bij ons bekend en is vooral in de zomermaanden verkrijgbaar. De vrucht wordt zelfs in eigen land geteeld (kas).BewarenRijpe papaja's en babaco's zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats (12 graden Celcius), maar liever niet in de koelkast. Onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur.Eitwitsplitsend enzymVerse papaja en babaco bevatten een eiwitsplitsende stof. Dit heeft gevolgen voor de verwerking in combinatie met eiwitrijke produkten. Zie hierover ananas.BehandelingVoor het gebruik een papaja schillen, pitten verwijderen en het vruchtvlees in blokjes of plakjes snijden. De vrucht kan ook als een meloen in parten worden gesneden. Citroensap verhoogt de smaak van het vruchtvlees. |