mayonaise |
De naam mayonaise is afgeleid van 'sauce mahonnaise', oftwel de saus van Mahon. Mahon is een plaats op het Spaanse eiland Menorca (Minorca). Hoe de saus precies aan zijn naam komt is niet duidelijk. Het volgende verhaal wordt wel genoemd: In 1707 veroverden de Engelsen het eiland, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahon. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte van de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus was populair en werd na het beleg bekend als de sauce mahonnaise. Bron : Sanders, E. : Geoniemen Woordenboek. Nijgh en Van Ditmar, Amsterdam, 1995, 269 blz. ISBN 90 388 6760 3. Een variant op dit verhaal is afkomstig van de website Welcom te Consell Insular de Menorca Hele boekwerken zijn geschreven over de herkomst van deze saus, de meeste sporen wijzen naar de Menorcaanse keuken. Het verhaal gaat dat Richelieu het hart van een vrouw uit Mao (Mahonesa in het spaans) had gestolen en dat ze de fransman daarom enkele geheimen van de Menorcaanse keuken prijsgaf. Een van de nationale culinaire gebruiken die de vrouw doorgaf, was een eenvoudig recept waarmee de Menorcaanse boeren na een dag hard werken weer konden aansterken; het betrof een saus van olijfolie vermengd met ei, zout en knoflook. Het is goed denkbaar dat men uit de all I oli (knoflook met olie) van de Balearen later de heerlijke franse variant zonder knoflook heeft ontwikkeld en de saus van de Mahonesa heeft verbasterd tot 'mayonaise'. |