kousenband |
Kouseband komt van oorsprong uit West-Afrika maar groeit ook in tropisch Amerika, Zuidoost-Azie en in Nederlandse kassen. De kousebandplant is een grote klimplant en kan elleen goed gedijen in een tropisch klimaat. De kouseband is een lange, veterachtige peul met een licht- tot donkergroene kleur. De peul kan in de tropen een lengte bereiken van een halve meter tot een meter. Kouseband uit eigen land is veel korter: 14 tot 25 centimeter.KoopinformatieBij aankoop moeten de bonen jong, sappig en stevig zijn. Ze mogen niet slap aanvoelen. Oudere bonen worden al snel stug. Kouseband smaakt iets pittiger dan sperziebonen. Kouseband wordt het gehele jaar geimporteerd uit Suriname, Zuidoost-Azie en Californie. Bovendien is vanaf half juni tot november het produkt van eigen bodem verkrijgbaar.BewarenKouseband is na aankoop enkele dagen houdbaar. Bewaar de groente bij een koele temperatuur van ca. 12 graden Celcius. Kouseband is een tropisch produkt en kan bij te lage temperaturen verkleuren.BehandelingKouseband wassen en de puntjes eraf halen. Zo nodig stugge draden verwijderen. Snijd de bonen in stukjes van 3-4 cm. Kook ze in weinig water met zout in ca. 15 minuten gaar. In landen van herkomst wordt kouseband echter heel anders bereid. Smoren met andere groenten is een van de bereidingswijzen, maar ook roerbakken in een wok of wadjang is een veel gebruikte methode.Toepassing- roerbakken met ui, knoflook, tomaat, spekjes en sojasaus;- gekookt mengen met worteltjes en maiskorrels; - roerbakken met champignons, ui, tomaat en paprika; - bonekruid, kervel, lavas en dragon passen goed bij kouseband; - gekookt in salade met paprika, tomaat, stengelui en een hardgekookt ci. |