kiwi |
De kiwi komt van oorsprong uit China. De oorspronkelijke naam van de vrucht was Chinese kruisbes. In Nieuwe-Zeeland is de naam veranderd in kiwi, voornamelijk om commerciele doeleinden. De naam kiwi komt van de kiwivogel, een loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt. Het ronde lichaam van deze loopvogel is bedekt met bruine veren en heeft iets weg van een kiwivrucht. De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden. De kiwi is een langgerekte, ronde vrucht met een lengte van ca. 7 cm. De schil is bruin en licht behaard. Kiwi heeft een hoge voedingswaarde. De vrucht bevat per 100 gram bijna anderhalf keer zoveel vitamine C als 100 gram sinaasappel. Een enkele kiwi bevat al de hoeveelheid die een mens dagelijks nodig heeft. Verder is kiwi arm aan calorien en rijk aan mineralen, Magnesium is bijvoorbeeld ruim voorhanden. Het lage natrium- en het hoge kaliumgehalte zijn gunstig voor de bloeddruk. KoopinformatieEen kiwi is rijp als ze bij lichte druk rond de steelaanzet meegeeft. De smaak is fris zoet-zuur. De vrucht wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot december worden kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland, Itali% en daarna, tot en met mei, uit Chili.Weelderige slingerplantDe botanicus die de kiwi aan het begin van deze eeuw uit China meenam naar Nieuw-Zeeland, had vast niet voorzien dat de kiwi zo'n wondervrucht was. De Nieuw-Zeelanders slaagden er als eersten in de vrucht grootschalig te telen en te exporteren. Sindsdien is de kiwi voor hen wat kaas is voor Nederland: een nationaal symbool. Inmiddels zijn er veel meer subtropische landen waar de kiwi het goed doet.De kiwiplant is een weelderige slingerplant. De plantages zijn vaak opgezet In 'tunnels'. Dat is goed voor de groei en gemakkelijk voor de pluk. Tussen de rijen kiwiplanten staan hoge conifeerhagen om de wind tegen te houden. De kiwiplant is tweeslachtig en kan zichzelf met behulp van bijen bestuiven en bevruchten. Circa 150 dagen na de bevruchting zijn de kiwi's rijp voor de oogst. Minder goede combinatiesDe kiwi is een gemakkelijke vrucht, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. De vrucht bevat bijvoorbeeld eiwitsplitsende stoffen. Dat betekent dat eiwitrijke producten zoals gelatine en zuivel moeilijk met kiwi te combineren zijn. Een kiwi-bavaroise is bijna niet te maken. En in kwark, yoghurt, room en ijs mag de kiwi pas op het allerlaatste moment worden toegevoegd, anders ontstaat er een bittere smaak. De eiwitsplitsende stoffen hebben echter een positieve werking op vlees. Als vlees met verse kiwi wordt bereid, kan het malser worden.BewarenRijpe kiwi's zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast; onrijpe 1 tot 2 weken. Onrijpe kiwi's kunnen narijpen bij kamertemperatuur. Het rijpingsproces wordt versneld als de vruchten bij kamertemperatuur met een appel, peer of banaan in een gesloten plastic zak bewaard wordt. Deze vruchten staan veel ethyleengas af. Dit gas versnelt de rijping van een kiwi.Kiwi tussendoorDe kiwi is een gezond tussendoortje. Het makkelijkste gaat dit door de kiwi in 2 helften te snijden en het vruchtvlees met een kleine lepeltje uit te lepelen. |