kaas (roquefort) |
Roquefort is, net als vele andere kazen, genoemd naar een plaats of streek waar de kaas in eerste instantie is ontwikkeld. Voor Roquefort is dat de gelijknamige plaats in het Franse Centraal massief. De kaas wordt gemaakt van melk van speciale schapen, het B‚arn ras. De kaas wordt behalve met bacteri‰n (zoals alle kaas) ook gemaakt met behulp van een schimmel. Deze schimmel heet naar de kaas, de Penicillium roqueforti, en dus ook naar het dorp. Vele namen van kazen zijn tegenwoordig beschermd, dat wil zeggen, alleen kaas uit een bepaald gebied mag de specifieke naam dragen. Voor roquefort geldt dat voor kazen uit de respectievelijke dorpen en omgeving. Zo mag Deense blauwschimmelkaas geen roquefort heten, ook al zijn het recept en de bereiding vergelijkbaar. Het wordt dus Danish Blue. Bron : Sanders, E. : Geoniemen Woordenboek. Nijgh en Van Ditmar, Amsterdam, 1995, 269 blz. ISBN 90 388 6760 3. |