eekhoorntjesbrood |
EekhoorntjesbroodEekhoorntjesbrood heeft een lange dikke steel met een grote bruine hoed. De paddestoel behoort tot de buisjeszwammen. Onder de hoed zitten geen plaatjes maar buisjes. De Franse benaming is cepes.KoopinformatieDe meeste paddestoelen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. De topaanvoer vindt plaats in de najaarsmaanden. Frankrijk is het belangrijkste aanvoerland van paddestoelen. Shii-take, champignons en oesterzwammen worden vooral in eigen land geteeld. Paddestoelen in blik en gedroogde paddestoelen zijn een goed alternatief.BewarenBewaar paddestoelen in de koelkast en dek ze af met plastic folie tegen uitdrogen. Na aankoop zijn ze 2 a 3 dagen houdbaar.BehandelingHet is aan te bevelen om paddestoelen "droog" schoon te maken. Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Was ze nooit in een bak met ruim water en laat ze zeker niet hierin liggen. Paddestoelen zuigen namelijk water op, wat ze tijdens de bereiding loslaten. Dit gaat ten koste van het aroma. Restjes aarde of mos kunnen weggeschraapt worden met een scherp mesje. Snijd altijd een plakje van het voetje van de paddestoel. Vervolgens paddestoelen in plakjes of stukjes snijden. De baktijd bedraagt gemiddeld 8 minuten. Gedroogde paddestoelen moeten voor het gebruik ca. 15-30 minuten worden geweekt in water of wijn. Ze zijn vaak extra aromatisch.Toepassing- paddestoelen in soepen;- gebakken paddestoelen in lauwe salade; - paddestoelen in ragout; - gesmoorde paddestoelen met ui als basis voor saus; - gebakken paddestoelen met uitgebakken rookspek en ui. |