cranberry |
Er komen verschillende bessen op de markt in ons land. Vooral in de zomermaanden zijn dat de welbekende Ribes-soorten, zoals de kruisbes, de rode en witte aalbes en de zwarte bes. Er is echter nog een ander geslacht dat bessen levert, namelijk het geslacht Vaccinium of bosbesachtigen, waartoe ook de wilde bosbes behoort. De belangrijkste bessen uit dit geslacht zijn de cranberry en de blauwe bes.GranberryDe cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina. Rond 1840 spoelde er een vat met cranberry's aan op Terschelling, vandaar dat de bes ook nu nog op de Waddeneilanden groeit. De bessen van de waddeneilanden worden in ons land veenbes genoemd.De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel. De naam craneberry, kraanvogelbes, werd later cranberry. Een cranberry is ovaal van vorm en dieprood van kleur. De harde bes is aan de onderkant rood-wit van kleur. De smaak is fris-zuur en wrang, vandaar dat ze voor het gebruik gekookt worden tot compote met iets water en suiker. De kooktijd is ca. 10 minuten. Laat tijdens het koken altijd de deksel op de pan zitten omdat de bessen open knappen. Tegenwoordig is er ook kant-en-klare cranberry-compote in potjes verkrijgbaar. Cranberry's zijn hier te koop van september tot april, vanaf oktober worden ze geimporteerd uit Amerika. Eerst de varieteit Early Black en later de Late Howes. In het najaar komen er sporadisch veenbessen van de waddeneilanden op de markt. Ze zijn iets kleiner dan de cranberry's en worden op dezelfde manier bereid. Een kleinere bes die qua smaak ook veel weg heeft van de cranberry, is de vossebes of preiselbeer. Koopinformatie en BewarenCranberry's komen verpakt in plastic zakken op de markt. Ze zijn wel 1 tot2 weken houdbaar in de koelkast. De bessen moeten er glanzend uitzien en stevig aanvoelen. Toepassing- cranberrycompote bij wildgerechten;- cranberrycompote als vulling van flensjes; |