avocado |
De avocado is de romige vrucht van een struikachtige boom, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Spaanse veroveraars waren de eerste Europeanen die kennis maakten met de avocado. Ze leerden de vrucht kennen van de Azteken een noemden de vrucht ABOGADO = boter uit het bos, een afleiding van de Azteekse benaming AHUACATL. Dit woord betekent testikel en de vrucht is waarschijnlijk door zijn (oorspronkelijke) vorm zo genoemd. Tegenwoordig bestaan er wel zo'n 400 verschillende varieteiten avocado's. Vier bekende variteiten die in ons land verkrijgbaar zijn, zijn achtereenvolgens:
KoopinformatieEen avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Van mei tot december worden de vruchten geimporteerd uit Afrika en Midden-Amerika. Van september tot en met mei zijn avocado's uit Israel verkrijgbaar. Een rijpe avocado heeft zachtgeel, romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. De zwarte hass-varieteit heeft extra romig vruchtvlees.BewarenAvocado's zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe avocado's zijn nog ongeveer 2 dagen houdbaar op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius). Onrijpe avocado's rijpen na bij kamertemperatuur in 2-4 dagen. De rijping van een avocado kunt u versnellen door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur.Voedzaam voor lichaam en huidDe avocado is een van de weinige vruchten die vet bevat. Het vet heeft een goede kwaliteit. Het bestaat uit onverzadigde vetzuren en heeft een cholesterolverlagende werking op het bloed. Ondanks het vet is de vrucht licht verteerbaar. De vrucht bevat vitamine A, vitamines van het B-complex en vitamine E. Deze laatste vitamine zorgt ervoor dat onze huid z'n elasticiteit behoudt. Geen wonder dat avocado-extracten veel gebruikt worden in huidverzorgingsprodukten.BehandelingDe avocado is een gemakkelijke vrucht in het gebruik. Halveer de rijpe vrucht, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepeltje uit de schil. Een andere mogelijkheid: schil de vrucht, halveer hem, verwijder de pit en snijd hem vervolgens in blokjes of plakjes. Besprenkel het vruchtvlees direct met citroensap om bruin verkleuren te voorkomen.Naar smaak peper en zout toevoegen. Voor avocadopuree het vruchtvlees met citroensap vermengen en daarna pureren met een staafmixer. Toepassing- als voorgerecht: een halve avocado besprenkelen met citroensap, zout en peper erover strooien en uitlepelen;- als voorgerecht: avocadohelften iets uithollen en het vruchtvlees mengen met een garnalen-, krab-, of kipsalade. De holten hiermee opvullen; - als beleg op brood of toast: avocadovruchtvlees pureren en vermengen met gehakte ui en tuinkruiden; |