andijvie |
AlgemeenAndijvie is een van onze populairste Hollandse bladgroentes, die bijna het hele jaar verkrijgbaar is, maar de grootste aanvoer is toch in de maanden april t/m oktober. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de kas. Deze kas-andijvie is veel zachter dan de koude grond andijvie en heeft daarom een kortere kooktijd. Koude grond andijvie is voornamelijk uit Brabant en Zeeland afkomstig.BereidingAndijvie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken +/- 400 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de andijvie als salade verwerkt. Het gele hart smaakt goed in een frisse salade. Verwijder voor het schoonmaken de lelijkste buitenste bladeren en snijd de andijvie in reepjes van +/- 2 cm.BewarenBewaar andijvie hooguit 3 dagen in de groentelade van de koelkast. De groente kan ook worden ingevroren, blancheer de gesneden andijvie voor het invriezen +/- 3 minuten in kokend water.VoedingswaardeAndijvie is een slanke en gezonde groente; ze levert slechts 10 kcal per 100 gram en bevat vezels, vitamine A, C, en mineralen. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A en C. |