aardbei |
AlgemeenDe aarbei is een bekende vrucht uit het assortiment zachte fruit dat in de winkels ligt. In feite is het trouwens geen vrucht, maar een schijnvrucht: de pitjes aan de buitenkant van de aarbei zijn de eigenlijke vruchtjes.Rijpe aarbeien zijn mooi helderrood van kleur. Ze bevatten vrij veel vocht en kunnen van zich een vrij zoete smaak hebben. Aarbeien komen al vrij lang in onze streken voor en de waardering voor de zomerkoninkjes is altijd groot geweest. Onderstaande quote kan deze uitspraak bevestigen: "Doubtless God could have made a better berry, but doubtless God never did." William Butler (1535-1618) VerkrijgbaarheidTegenwoordig is de aarbei door import nagenoeg het gehele jaar verkrijgbaar. De piek in aanvoer ligt echter nog steeds in de zomermaanden wanneer de aardbeien 'van de koude grond' de markt bereiken.Aarbeien zijn ook verkrijgbaar in blik, maar de samenstelling, kleur, geur en smaak daarvan haalt het niet bij verse aarbeien. SoortenDe kwekers hebben de laatste jaren kans gezien om steeds nieuwe varianten van de aarbei op de markt te brengen. Uiteraard wordt bij het creëren van nieuwe soorten gelet op kleur, vorm, geur en smaak van de nieuwe variëteiten.Een aloude varinant op de aardbei is de bosaarbei. Deze is doorgaans kleiner dan de gewone aardbei en veel minder glad. Zoals de naam al doet vermoeden kom je de bosaardbei vaak in het wild tegen in bossen of verwilderde tuinen. De smaak is doorgaans heel zoet en aromatisch. BewarenAardbeien rijpen buiten de koelkast snel na. Je kunt ze daarom maar beperkt bewaren: hooguit tot een dag of 2 na aankoop. Rijpe aardbeien kun je beter zo snel mogelijk consumeren, want de kwaliteit loopt zeer snel terug. Verwijder na aankoop eventueel rotte of gekneuse aarbeien. Een schimmelende aarbei zal al snel andere aarbeien 'aansteken'.ToepassingAarbeien kunnen op zeer veel manieren worden toegepast:- Als nagerecht in combinatie met ijs, vla, yoghurt of slagroom; - als voorgerecht in een cocktail; - als garnering bij een salade; - verwerkt in taart en gebak; - als basis voor een jam; - in een vruchtenbowl; - in een milkshake; - als broodbeleg (vers wittebrood met roomboter met aarbeien bestrooid met bastersuiker). |