Veel gestelde vragen

Regelmatig krijg ik vragen via de e-mail toegezonden. Voor zover mogelijk probeer ik deze persoonlijk te beantwoorden.
Voordat je een vraag toestuur kijk dan eerst eens in de onderstaande lijst of je vraag al niet eerder beantwoord is.


1. Ik zoek een bepaald recept. Kunt u mij daaraan helpen?
2. Ik mis de aanduiding van de hoeveelheid vet in een recept.
3. Waarom staat jouw copyright op de pagina's. Heb je alles zelf bedacht?
4. Ik zou recepten willen afdrukken. Kun je daar voor zorgen?
5. Ik probeer een recept naar iemand te e-mailen, maar die persoon komt dan op de startpagina?
6. Waar kan ik mijn vragen en suggesties naar toe sturen?

1. Ik zoek een bepaald recept. Kunt u mij daaraan helpen?


Ik kan helaas niet meer voldoen aan verzoeken voor het toezenden van een bepaald recept. Deze service kost me domweg te veel tijd. Het internet biedt voldoende mogelijkheden om uitgebreid te zoeken. Ik heb zelf altijd heel goede resultaten met de zoekmachines van AltaVista of Google. Voor het Nederlandsetalige deel van het internet kun je goed terecht bij Ilse. Vaak geeft het zoeken op 2 of 3 trefwoorden een veel beter resultaat.

Suc6

2. Ik mis de hoeveelheid vet die in het recept zit. Ik zit namelijk op een vet-beperkend dieet, en ik zou het prettig vinden dat ik dat onderaan bij de voedingswijzer zou kunnen opzoeken, in plaats van het zelf uit te moeten rekenen.


Voorheen werd het berekenen van allerlei waarden in de voedingswijzer standaard uitgevoerd. Op basis van de gebruikte ingredienten en de hoeveelheden werd een vrij lastige berekening uitgevoerd. In de praktijk bleek deze service echter heel moeilijk om correct uit te voeren. Dat betekende namelijk dat van alle duizenden ingredienten in de database de juiste waarden bekend moesten zijn. En dat was domweg niet te onderhouden. Het aantal ingredienten groeide alsmaar en van veel ingredienten waren de verschillende waarden niet te achterhalen (zeker bij kant en klaarproducten die aan een gerecht worden toegevoegd is dat erg lastig). De uitkomsten van de berekeningen waren daarom niet altijd betrouwbaar. En dat is de reden geweest om de hele berekening te herzien.

Na onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarheid van: energie, koolhydraten, eiwitten en vezels redelijk tot goed was. Deze zijn daarom nog steeds onder aan elk recept terug te vinden. De overige classificaties zoals vetten, calcium, nitraat, alcohol etcetera zijn daarmee komen te vervallen.

 
3. Ik heb net het recept sambal Batjak eens doorgenomen en zeker weten dat ik die ga maken, maar wat ik me wel afvroeg waarom er jouw copyright onderstaat??? De tekst over de pepers is één op één overgenomen uit wat je ver haalt is lekker. (Ach, geeft niet, de tekst is goed en duidelijk maar waarom zet je de bron er niet onder? Dat boekje is erg leuk, zeker weten dat er veel mensen interesse in hebben.)


Ik heb een aparte pagina met bronvermeldingen (zie de optie 'bronnen' in de knoppenbalk). Het door jou genoemde boekje staat daar ook op vermeld. De meeste recepten op mijn site zijn trouwens afkomstig uit andere bronnen en vaak worden deze via-via verkregen. De originele bron is dan al lang niet meer te achterhalen. Alle pagina's worden automatisch gegenereerd met behulp van een eigen ontwikkeld computerprogramma. De copyright op de pagina's heeft daarom uitsluitend betrekking op de opmaak en de opbouw en samenhang van de website. En uiteraard heb ik wel heel veel tekstuele editing uitgevoerd en het lijkt met niet fijn als een ander daar 'zomaar' van gaat profiteren.

4. Hele leuke site !!! alleen jammer dat ik m'n computer boven heb staan en m'n keuken nog steeds beneden. Een grafisch geheugen heb ik ook niet. Zou het niet gemakkelijke zijn als we de recepten kunnen printen ?


Er is geen afzonderlijke 'printervriendelijke' opmaak voor de recepten (dat zou namelijk betekenen dat ik 3000 afzonderlijke tekst-bestanden zou moeten opnemen). Je kunt echter wel gebruik maken van de standaard printfunctie uit je webbrowser (Internet Explorer of iets dergelijks). Je moet er dan voor kiezen om uitsluitend het frame af te drukken waar het recept in staat. Klik met rechts in het vak waar het recept staat afgebeeld. Kies de optie 'Afdrukken'. Nu wordt alleen dat deel van het frame afgedrukt.

Ik heb zelf al een map vol met afgedrukte recepten en door de constante layout is dat een heel leuk boekwerkje geworden.

5. Ik probeer een recept naar iemand te e-mailen, maar die persoon komt dan op de startpagina?

Mijns inziens is het heden onmogelijk op jullie prachtige site een specifieke pagina door te mailen (of heb ik het mis?) Telken male ik dit doe krijgt de ontvanger de startpagina maar niet het specifieke gerecht. (Zelfs als ik het adres copy en paste) Het zou handig zijn indien deze mogelijkheid bestond.


De culinaire site is gebouwd met zogenaamd frames. Het adres van de pagina (De URL) die boven in het vester van uw browser verschijnt is daarom altijd dezelfde: het adres van de openingspagina. Wilt u een specifiek adres aan iemand doormailen dan kan dat alleen met een listig trucje: zoek de link op die u op de betreffende pagina heeft gebracht. Klik met de rechtermuisknop op deze link en kies de optie: Snelkoppeling kopiëren. Het adres van de pagina waar de link naar verwijst wordt dan in het geheugen van de computer geplaats. In een mailbericht kunt u dan met de optie 'Plakken' van Windows het adres in het mailtje plakken.

6. Waar kan ik mijn vragen en suggesties naar toe sturen?


Je kunt al je vragen suggesties en commentaar sturen naar webmaster@culinairezaken.nl

dinsdag 03 oktober 2001 - 18:30.
Copyright CulinaireZaken.nl