culinaire
zaken
.nl
Vermomde mosselen
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
400
1.50
100
3
2
2
1
1
1
gram
deciliter
gram
eetlepel
stuks
eetlepel
eetlepel
teentje
gram
mossel ingrediënt info
room (slag-)
kaas (belegen)
melk ingrediënt info
ei (kip)ingrediënt info
meel (paneer-)
peterselie (vers) ingrediënt info
knoflook ingrediënt info
boter (bak-)
Voor-
berei-
ding
De gare mosselen worden gegratineerd in zogenaamde Jakobsschelpen (die er overigens ook in porseleinen uitvoering zijn). Mocht u niet in het bezit hiervan zijn, dan kunt u ook platte ovenschaaltjes nemen of als u het helmaal mooi wilt opdienen, eerst verse mosselen koken, dan de helft van de schelpen schoonmaken, mosselen er weer in en zo in de hete oven of onder de grill gratineren. Vervang in dat geval de melk door het stoofvocht van de mosselen. De toevoeging "vermomde" mosselen geldt in dat geval uiteraard niet meer
Berei-
ding
Verdeel de gekookt mosselen over 6 met boter ingevette Jakobsschelpen.
Verwarm de oven voor op ongeveer 225C graden.
Breek de eieren boven een kom en klop de eieren los met de slagroom en melk.
Pel de teen knoflook en pers deze boven de losgeklopte eieren uit.
Meng de helft van de geraspte kaas en de fijgehakte peterselie door het ei-roommengsel en kruid rijkelijk met peper en zout.
Verdeel het ei-roommengsel over de mosselen in de schelpen en bestrooi de schelpen met de resterende kaas en het paneermeel. Leg hier en door een flinter boter.
Plaats de schelpen voor 15-20 minuten in de hete oven tot de bovenkant mooi bruin is geworden en de mosselen heet zijn.
Een trucje om de schelpen goed in positie te houden op de bakplaat of het rooster is om een stukje aluminiumfolie tot een ring te vormen en deze als het ware onder de schelp te vouwen zodat deze niet kan kantelen bij het in de oven schuiven van de bakplaat.
Voedings-
waarde
Energie1066 KiloJoules
254 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
7 gram
17 gram
0 gram