culinaire
zaken
.nl
Bloemkool met maanzaadkorst
(West Bengalen)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.50
7
7
6
5
2
1
1
1
0.50
0.50
deciliter
eetlepel
stuks
eetlepel
eetlepel
stuks
theelepel
stuks
theelepel
theelepel
theelepel
water
olie ingrediënt info
peper (rood,gedroogd) ingrediënt info
water
maanzaad (wit)
laurier (blad)
zout
kool (bloem-)ingrediënt info
suiker
kurkuma (poeder)
kalonji
Berei-
ding
Snij de bloemkool in roosjes van zo'n 4 a 5 centimeter, met stukjes steel.

Breek 3 gedroogde lomboks in grove stukken, voeg die bij het maanzaad in de kleine hakker. Maal tot een fijn poeder en doe het poeder in een kommetje. Voeg hieraan 6 eetlepels water toe, en meng dit tot een brei. Zet dit apart.
Voeg kalonji, laurier, en resterende 3 of 4 lombokjes bij elkaar.
Wrijf de kurkuma, 0.5 theelepel zout, en 0.5 theelepel suiker over de roosjes bloemkool. Zet dit apart.

Verhit 4 eetlepel olie in de wadjan over middelhoog vuur. Wanneer de olie heet is, kan de bloemkool erin. 4 a 5 minuten roerbakken totdat de bloemkool juist begint te bruinen.
Met een schuimspaan de bloemkool uit de wadjan halen, zoveel mogelijk olie achterlatend. Schud de roosjes voorzichtig in een met keukenpapier bekleed vergiet om zoveel mogelijk olie te verwijderen.

Doe de resterende olie in de wadjan en zet dit op middelmatig vuur. Wanneer die heet is, kunnen de kalonji, laurier en lombokjes in de olie; een,twee keer roeren.
Snel de het maanzaadpasta erbij. 2-3 Minuten roerbakken, of totdat het mengsel een roodbruine kleur krijgt.

Doe hierbij de bloemkool en de resterende 0.5 theelepel zout en 0.5 theelepel suiker. Zachtjes roeren zodat de bloemkool door de kruiden wordt bedekt. Meng hierbij al roerend de 150 milliliter water.
Met deksel op laag vuur 10-12 minuten zachtjes laten pruttelen.
Zo nu en dan roeren om aanbakken te voorkomen, zonodig ook nog wat water over de pan sprenkelen.

De saus moet volledig zijn opgenomen, en de bloemkool moet licht knapperig blijven, terwijl de kruiden een egale deklaag vormen. Om dit voor elkaar te krijgen, zal het vuur eventueel naar inzicht moeten worden aangepast.
Voedings-
waarde
Energie1319 KiloJoules
314 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
31 gram
8 gram
7 gram