culinaire
zaken
.nl
Knijpertje en/of oublie van vloeibare deeg
(Een dun bros koekje, gebakken een soort wafelijzer.)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
2.50
250
150
1
-
-
gram
deciliter
gram
gram
stuks
naar smaak
naar smaak
bloem (tarwe-) ingrediënt info
water (lauw)
suiker (basterd-,l.bruin)ingrediënt info
boter (room-)
ei (kip)ingrediënt info
vanille (stokje)
kaneel (poeder)
Berei-
ding
Knijpertjes.

Smelt de boter in het warm lauwwater, basterdsuiker. ei en wat vanille of kaneel erbij voegen. Werk de bloem erdoor tot een dik vloeibaar beslag is verkregen (evt. nog water toevoegen). Het beslag een paar uur laten rusten om op te stijven. Een knijpertjesijzer met wat boter invetten en heet laten worden. Telkens een kleine hoeveelheid van het beslag in het midden van het ijzer gieten en het ijzer stevig dichtknijpen, zodat het beslag als een dun laagje het gehele ijzer vult (ervoor zorgen, dat het beslag er niet aan alle kanten uit loopt), De knijpertjes aan beide zijden heel lichtbruin bakken en vervolgens met een dun puntig mesje uit het ijzer nemen en platliggend laten bekoelen.

Oublies.

Bak knijpertjes zoals boven, haal ze uit het ijzer en rol ze meteen op een stokje b.v. een steel van een houten lepel en laat ze zo afkoelen. Men kan ze na het afkoelen eventueel met stijfgeslagen slagroom vol spuiten. Een traditioneel oudhollands nieuwjaarskoekje.

Horentjes;

Als oublies, maar rol de nog warme knijpertjes op een kegeltje.
Voedings-
waarde
Energie730 KiloJoules
174 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
25 gram
3 gram
3 gram
Ontwerp en layout culinairezaken.nl
zaterdag 27 november 2004 - 13:23.