culinaire
zaken
.nl
Nieuwjaarswafels met boerenjongens
(Traditioneel Limburgs Oud en Nieuw gebak)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
125
500
3
250
250
6
2
-
gram
gram
deciliter
gram
gram
stuks
zakje
naar smaak
boerenjongens
meel (zelfrijzend bak-)
melk ingrediënt info
boter (room-)
suiker (basterd-,wit)ingrediënt info
ei (kip)ingrediënt info
suiker (vanille-)
zout
Voor-
berei-
ding
In Limburg worden deze dikke wafels traditioneel geserveerd met Oud en Nieuw.

Laat de boerenjongens uitlekken en vang het vocht op.
Berei-
ding
De smeuiige boter samen met de basterdsuiker en de vanillesuiker roeren tot het lichtgeel is. Mix een voor een de eieren erdoor.

Zeef het bakmeel met het zout. Voeg het in gedeelten aan het botermengsel toe. Voeg beetje voor beetje de (lauwwarme) melk toe. Als het beslag in 'stukken' van de lepel valt stoppen met het toevoegen van melk,. Voeg voor de smaak nog een eetlepel van het opgevangen vocht van de boerenjongens toe. Roer de boerenjongens door het beslag.

Vet een wafelijzer (voor dikke wafels) in met een beetje olie of boter. Bak de wafels een voor een goudbruin. Laat de wafels afkoelen op een rooster.

Bestrooi de wafels voor het opdienen met poedersuiker.
Voedings-
waarde
Energie5615 KiloJoules
1337 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
160 gram
25 gram
4 gram