Veel gestelde vragen |
Regelmatig krijg ik vragen via de e-mail toegezonden. Voor zover mogelijk
probeer ik deze persoonlijk te beantwoorden.
Voordat je een vraag toestuur kijk dan eerst eens in de onderstaande lijst
of je vraag al niet eerder beantwoord is.
|
1. Ik zoek een bepaald recept. Kunt u mij daaraan helpen?
2. Ik mis de aanduiding van de hoeveelheid vet in een recept.
3. Waarom staat jouw copyright op de pagina's. Heb je alles
zelf bedacht?
4. Ik zou recepten willen afdrukken. Kun je daar voor zorgen?
5. Ik probeer een recept naar iemand te e-mailen, maar die
persoon komt dan op de startpagina?
6. Waar kan ik mijn vragen en suggesties naar toe sturen?
|
1. Ik zoek een bepaald recept.
Kunt u mij daaraan helpen? |
Ik kan helaas niet meer voldoen aan verzoeken voor het toezenden van een
bepaald recept. Deze service kost me domweg te veel tijd. Het internet
biedt voldoende mogelijkheden om uitgebreid te zoeken. Ik heb zelf altijd
heel goede resultaten met de zoekmachines van AltaVista
of Google. Voor het Nederlandsetalige
deel van het internet kun je goed terecht bij Ilse.
Vaak geeft het zoeken op 2 of 3 trefwoorden een veel beter resultaat.
Suc6
|
2. Ik mis de hoeveelheid
vet die in het recept zit. Ik zit namelijk op een vet-beperkend dieet, en
ik zou het prettig vinden dat ik dat onderaan bij de voedingswijzer zou
kunnen opzoeken, in plaats van het zelf uit te moeten rekenen. |
Voorheen werd het berekenen van allerlei waarden in de voedingswijzer
standaard uitgevoerd. Op basis van de gebruikte ingredienten en de hoeveelheden
werd een vrij lastige berekening uitgevoerd. In de praktijk bleek deze
service echter heel moeilijk om correct uit te voeren. Dat betekende namelijk
dat van alle duizenden ingredienten in de database de juiste waarden bekend
moesten zijn. En dat was domweg niet te onderhouden. Het aantal ingredienten
groeide alsmaar en van veel ingredienten waren de verschillende waarden
niet te achterhalen (zeker bij kant en klaarproducten die aan een gerecht
worden toegevoegd is dat erg lastig). De uitkomsten van de berekeningen
waren daarom niet altijd betrouwbaar. En dat is de reden geweest om de
hele berekening te herzien.
Na onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarheid van: energie, koolhydraten,
eiwitten en vezels redelijk tot goed was. Deze zijn daarom nog steeds
onder aan elk recept terug te vinden. De overige classificaties zoals
vetten, calcium, nitraat, alcohol etcetera zijn daarmee komen te vervallen.
|
|
3. Ik heb net het recept
sambal Batjak eens doorgenomen en zeker weten dat ik die ga maken, maar
wat ik me wel afvroeg waarom er jouw copyright onderstaat??? De tekst over
de pepers is één op één overgenomen uit wat je ver haalt is lekker. (Ach,
geeft niet, de tekst is goed en duidelijk maar waarom zet je de bron er
niet onder? Dat boekje is erg leuk, zeker weten dat er veel mensen interesse
in hebben.) |
Ik heb een aparte pagina met bronvermeldingen (zie de optie 'bronnen'
in de knoppenbalk). Het door jou genoemde boekje staat daar ook op vermeld.
De meeste recepten op mijn site zijn trouwens afkomstig uit andere bronnen
en vaak worden deze via-via verkregen. De originele bron is dan al lang
niet meer te achterhalen. Alle pagina's worden automatisch gegenereerd
met behulp van een eigen ontwikkeld computerprogramma. De copyright op
de pagina's heeft daarom uitsluitend betrekking op de opmaak en de opbouw
en samenhang van de website. En uiteraard heb ik wel heel veel tekstuele
editing uitgevoerd en het lijkt met niet fijn als een ander daar 'zomaar'
van gaat profiteren.
|
4. Hele leuke site !!! alleen
jammer dat ik m'n computer boven heb staan en m'n keuken nog steeds beneden.
Een grafisch geheugen heb ik ook niet. Zou het niet gemakkelijke zijn als
we de recepten kunnen printen ? |
Er is geen afzonderlijke 'printervriendelijke' opmaak voor de recepten
(dat zou namelijk betekenen dat ik 3000 afzonderlijke tekst-bestanden
zou moeten opnemen). Je kunt echter wel gebruik maken van de standaard
printfunctie uit je webbrowser (Internet Explorer of iets dergelijks).
Je moet er dan voor kiezen om uitsluitend het frame af te drukken waar
het recept in staat. Klik met rechts in het vak waar het recept staat afgebeeld.
Kies de optie 'Afdrukken'. Nu wordt alleen dat deel van het frame afgedrukt.
Ik heb zelf al een map vol met afgedrukte recepten en door de constante
layout is dat een heel leuk boekwerkje geworden.
|
5. Ik probeer een recept naar iemand te e-mailen,
maar die persoon komt dan op de startpagina?
Mijns inziens is het heden onmogelijk op jullie prachtige site een specifieke
pagina door te mailen (of heb ik het mis?) Telken male ik dit doe krijgt
de ontvanger de startpagina maar niet het specifieke gerecht. (Zelfs als
ik het adres copy en paste) Het zou handig zijn indien deze mogelijkheid
bestond.
|
De culinaire site is gebouwd met zogenaamd frames. Het adres van de pagina
(De URL) die boven in het vester van uw browser verschijnt is daarom altijd
dezelfde: het adres van de openingspagina. Wilt u een specifiek adres
aan iemand doormailen dan kan dat alleen met een listig trucje: zoek de
link op die u op de betreffende pagina heeft gebracht. Klik met de rechtermuisknop
op deze link en kies de optie: Snelkoppeling kopiëren. Het adres van de
pagina waar de link naar verwijst wordt dan in het geheugen van de computer
geplaats. In een mailbericht kunt u dan met de optie 'Plakken' van Windows
het adres in het mailtje plakken.
|
6. Waar kan ik mijn vragen en suggesties naar
toe sturen?
|
Je kunt al je vragen suggesties en commentaar sturen naar webmaster@culinairezaken.nl
|